Klímával való fűtés: gyors tapasztalat, fűtésköltség, plusz egy hatalmas pofon

Kis ismétlés: az úgy volt, hogy nyáron elbontattam egy cserépkályhát és egy konvektort. Így az óra ketyegett, hogy a hideg beálltáig valami legyen helyettük. Gázkandallót akartam, de az elszállni látszó költségek lebeszéltek róla, úgyhogy kikötöttem a klímával való fűtés mellett. Nézzük, jól tettem-e?!

Hogy miért tetszett meg a klímás fűtés?

fűtsünk_klímával

  • szobánként szabályozható
  • hőszivattyús működésű, ami megújuló energia
  • tudom programozni, távolról vezérelni, automatizálni
  • szűri a szobák levegőjét

És mivel mindenképp terveztem a lakás klimatizálását, így csak 170 000 forinttal került többe az, hogy fűteni is tudjak vele és ne csak hűteni!

Amikor a cikket írtam (itt tudod elolvasni a klímával való fűtéses cikkem, ha van rá két és fél napod :D), akkor még a fűtésszezon elején voltam, így a puding próbája még odébb volt. A cikket több, mint 74 000-en olvasták és levelek is jöttek a mókusoktól bőven, de Szilvin keresztül @szilvianyu is csipkésre rágta már a fülem, így elhatároztam, hogy írok egy gyors (de nem rövid) cikket az eddigi tapasztalatokról. Nehogy infó nélkül maradjon a mókusvilág!

Még gyorsan bevártam ezeket a nagy fagyokat, hogy lássuk, hogyan birkózik meg ez a fűtés a kinti mínuszokkal, és akkor el is jutottunk a mosthoz: helló!

Mik voltak ősszel az aggodalmaim?

  • -15 fokig fűt csak, vajon megfagyok-e?
  • A venti le fogja-e fújni a fejem?
  • A hangjától megőrülök-e?
  • Tartós lesz-e?
  • Rámegy vajon a gatyám is?

-15 alatt is életben maradtam!

Mielőtt kiválasztottam ezt a klímát, utánajártam és nagy büszkén írtam is, hogy Budapesten az elmúlt 20 évben nem volt hidegebb -13,1 foknál. Na, idén ezt már meg is döntöttük:

eddig -15,8 °C volt a leghidegebb érték.

A klímám -15 fokig fűt, de mint kiderült, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy kint -14,9 fok van és fűt, majd a higany lejjebb megy és amikor -15 fok lesz, akkor már azt mondja, hogy “ennyi volt fiúk, én megyek a madarakkal Afrikába”.

Ilyenkor a szaki szerint a hatásfok fog elkezdeni romlani, tehát -15 alatt egyre drágábban fűti a szobát és csak aztán mondja azt, hogy csá! Ez megnyugtató!

Mit éreztem én abból, hogy kint -15,8 fok van?

Semmit. A szoba hőmérsékletét ugyanúgy tartotta azon a hőmérsékleten, amire be volt állítva, így a megfagyás elkerült. De azért volt annak jele, hogy kint cidri van.

Tehát, szerencsére az a félelmem, hogy befagyva talál rám az utókor egy klímatávirányítóval a kezemben, úgy tűnik, erősen túlzó volt. Jelentem, -15 fok körül is remekül fűt.

Az első cikkem alatti kommentekben olvastam, hogy van, aki nem vállalná ezt a “-15 foknál vége” kockázatot. Nos, ahogy írtam, nem csak -15 fokig működő van. Én választottam ezt, de ha valaki ettől fél, az nyilván vásároljon olyat, ami -25 fokra van tervezve.

A ventilátor lefújta a fejem?

Nem, nem fújta le senki fejét. Amúgy, ezt nem úgy kell elképzelni, mint a klímánál, hogy legyezve megy. Persze, be lehet állítani, de ha fűtésre állítom, akkor az egyenesen lefelé pozíciót veszi fel gyárilag, így a levegőt lefelé fújja.

Aláállva érezni, hogy jön a levegő. Szokatlan, mert egy radiátorból nem jön, ebből meg igen. Nem úgy, mintha a képedbe tolnék egy hajszárítót, hanem azt érezni, hogy lassan mozog. Ezt csak alatta érzem, a szoba többi részén nem.

Érdekesség, hogy amikor nem aktívan fűt, hanem csak némán szinten tart, akkor olyan, mintha hűvös levegő jönne belőle. Ami persze nem az, hogy hűt, hanem 22 fokra van beállítva és a 22 fokot hűvösebbnek érezzük, mert mi 36 fokosak vagyunk. Jó, ez lehet csak nekem volt meglepő. 🙂

Zajos?

Nos, én a keretemhez mérten a legcsendesebbet vettem és ez helyes döntésnek bizonyult. Lehet, hogy én vagyok csak ufó, de engem zavarnak a zajok. Én radiátoros lakásban nőttem fel, így nekem az az alap, hogy egy fűtés néma.

Ez egyáltalán nem néma.

Azt vettem észre, hogy kb +5 fokig semmi, alig észrevehető. Alatta viszont már időnként, amikor ráfűt, akkor felpörög. Ezt hallani is. Persze, lehet, ez is csak az én érzékenységem, mert persze nem nyomja el a TV-t vagy a város zaját, de hallani.

Én itt mindenkit faggattam, hogy ki mennyire hallja és az jött ki, hogy én vagyok csak ennyire érzékeny rá, mert a többieket nem foglalkoztatja. 

Persze ugyanúgy megszokható, mint egy négysávos út az ablak alatt, és van néma üzemmmód, amivel lecsendesíthető (és tényleg), de ha érzékeny vagy, akkor mindenképp menj el egy bemutatóterembe, hogy vásárlás előtt meghallgasd mert ez bizony susog. Felpörgéskor nem a mechanikát hallani, hanem a susogást, mint egy őszi estén. 😀 De nem jön ez be mindenkinek.

Mennyire tartós?

hirdetés

Nos, 120 hónap garancia van rá, azaz a gyár szerint is addig minimum el kell élnie. Most tartok 3 hónapnál. Eddig semmi nem volt vele. Meleg van a lakásban és kész. Tartja azt a hőfokot, amit beállítottam neki. Úgyhogy ezt a kérdést passzolom.

A garanciához évente egyszer kell karbantartatni, de az én szakim nálam -mivel télen is, meg nyáron is menni fog- az évi kettőt javasolja. Már csak azért is, mert a szobából kiszűri a port és azt a szűrőt is tisztítani kell. Az első karbantartás majd csak a fűtés végén lesz.

Mennyibe kerül vele a fűtés?

Tudom, ez érdekel a legjobban, úgyhogy beleszámoltam. Előzetesben nem győzöm hangsúlyozni, hogy lakás és lakás között mekkora a különbség, vagy hogy milyen nehéz két telet összehasonlítani. Pláne a közepén. Pláne, hogy 2016 TOP5 meleg volt, míg 2017 januárja meg extrém hideg.

De mivel a számok a legérdekesebbek, így mutatom, én mit látok a rezsin, de tényleg érdemes ezt kellő távolsággal kezelni. Az egyszerűség kedvéért pedig nem kilowattokat, köbmétereket vagy jule-okat írok, hanem szimplán forintokat, ne bánts érte!

Ez a tél hidegebb, mint az előző

Gondolom, ezt nem sokan vitatják, de azért az összehasonlításhoz fontos, hogy lássuk, kint milyen idő van. Úgyhogy összeszedtem 2016 januárjának első 15 napját és 2017 első 15 napját összehasonlításképp. 2 hét nagyon kevés világmegváltó következtetéseket levonni, de azért jó ha látjuk, hogy ennek a januárnak a leghidegebb percei átlag 3,8 fokkal hidegebb, mint a tavalyi.

Grafikonban pedig így néz ki a két év január eleje:

 Nem véletlenül érezzük hidegnek ezt a telet, ugyanis tényleg az! 😀

Mennyibe kerül a fűtésem?

Összetett, de igyekeztem a lehető legjobban kizárni a külső tényezőket és tisztán a két klíma energiafelvételét összehasonlítani a klímák által fűtött két helyiség tavalyi gázzal való fűtéséhez. Ez borzasztó nehéz, úgyhogy nézzük úgy a kapott számokat, hogy +-20% eltérés lehet a valóság és közte.

Ezek tudatában elárulom: eddig olcsóbbra jött ki a fűtésem.

Tavaly az október-november-december 50 429 forintomba került. Idén ez 25 865 forint volt. Ez 48,7%-kal kevesebb. Havi felbontásban ez így néz ki:

A klímával való fűtés mellett az egyik legnagyobb érv egyébként az szokott lenni, hogy az átmeneti időszakban (ősz, tavasz) sokkal-sokkal hatékonyabban fűt, így a legnagyobb megtakarítás ebben az időszakban érhető el. Nos, az én októberemet tavalyhoz képest alig olcsóbban fűtötte, míg egy decembert kétszer jobban.

Mondhatnám, hogy esetleg ez az október sokkal rosszabb volt, mint a tavalyi, vagy hogy nappal, amikor nem voltam otthon egy manó kinyitogatta az ablakot, de ennyi adatból ezt nem tudom megmondani és egyébként is, egy teljes fűtésszezont érdemesebb összehasonlítani, de azért érdekesnek mindenképp az.

Mennyivel csökkent eddig az idei fűtésköltségem a tavalyihoz képest?

A számomra érthetetlenül gyengusz október után a november és a december költségein már szépen fogott a klímás fűtés. Ez novemberben -53,8%, míg decemberben már -54,14%. De fontos hozzávenni, hogy tavaly egy 100 éves kályhával és konvektorral fűtöttem. Így ez a különbség csak ahhoz a fűtéshez hasonlítható.

Mennyire fűtök fel?

A költségeket nagyban befolyásolja, hogy az ember mókus 20 fokra vagy 32 fokra fűt. Nálam az egyik egy 30 m²-es szobában van és azt 0-24-ben egyenletesen 24 fokra fűti. A másik a konyhát tartja melegen és egyenletesen 22 fokon. Ha csak én lennék a lakásban, akkor a nagy szoba is csak 22 fok lenne és talán az még tovább segítene csökkenteni a számlát.

Mindig lehet a klímára számítani?

Ahogy az előző cikkemben is írtam, ezek a klímák téliesítve vannak. Ez azért fontos, hogy azzal foglalkozzon, hogy fűt és ne azzal, hogy a kültéri egységéről le akarja robbantani a jeget.

Eddig összesen kétszer vettem észre, hogy nem a fűtéssel, hanem a jégkaparással foglalkozik. Ilyenkor a beltéri egység leáll és villog a zöld lámpácska. Kint gyorsan leolvasztja magáról a jeget és visszatér dolgozni. Egyik ilyen mókáját lemértem és 6 perc jött ki. Természetesen ezalatt nem hűlt ki a lakás, igazából hőmérsékletben én nem vettem észre semmi változást.

Amúgy, ezt csak a nedves 0 fok körüli időben tapasztaltam. A -15 fokos száraz levegőben egyszerűen nem volt mi kicsapódjon a kültéri egységre, így nem is fagyott oda. Ezáltal nem is állt le, hogy magával foglalkozzon. Jégcsapokkal vagy bármivel nem találkoztam. Végzi a dolgát.

Hogy vannak a szomszédaim?

Nem kaptam panaszt. Igaz, a korábbi cikkben írtam is, hogy odafigyeltem rájuk. Semmi fenyegetőlevél az ajtó alatt becsúsztatva, az autó sincs megkarcolva (bár valaki rátolatott az autómra és nem vacakolt papírkákkal?!), úgyhogy minden rendben. Én is kifülelek időnként, hogy halljam, de a város hangja mindig elnyomja, tényleg nem vészes, a kinti egység is susog. Pedig a klímásom szerint a tél a zajosabb, a nyár csendesebb lesz. Ezek után a nyár már semmi.

Akkor január elején miért aludtam két takaró alatt?

Amikor tavaly elhatároztam, hogy áttérek a klímás fűtésre, akkor még nagyon nem találtam erről a fűtésről tapasztalatot, ezért nem mertem úgy belevágni, hogy rögtön az összes szobába veszek.

Gondolom, jogos volt a félelmem, hiszen mi van ha a klíma nem fűt és én megfagyok. Ezért tavaly csak a fél lakásban lett új fűtés és a lakás másik felében maradt 2 konvektor, biztos ami biztos alapon. Na, ebből az egyik beadta a kulcsot.

Ráadásul, persze az én hálószobai konvim. Valahogy ezt a januári nagyon hideg, szeles időt nem bírta és állandóan kialudt. Nappal még be-begyújtottam, de éjszaka nem. A kinti farkasordító hideg meg bejött, úgyhogy előállt az a helyzet, hogy a konyhámban, ahol a klíma van, ott 22 fok volt, míg a szobámban 19. Na, így aludtam 2 takaróval.

Még jó, hogy azért tartottam meg a konvektort erre a télre, hogy nehogy a klíma cserben hagyjon. Szép kis pofon volt! 😀 Lehet, így állt bosszút?!

Összegezve: elégedett vagyok a klímával való fűtéssel?

A költségeket tekintve bizakodó vagyok, és az már most egyértelműen látszik, hogy nem drágább, mint a korábbi gázos fűtésem. Nagyon kényelmes és megbízható. Maga a klíma programozhatósága elvérzett nálam, ugyanis ez a Fujitsu típus csak naponta programozható, ráadásul azt mindennap (!) aktiválni kell. No komment. De megoldottam!

Villámgyorsan fűt. Gondolom, mert aktívan a levegőbe tolja, de tényleg szokatlan, hogy ha feljebb veszem, akkor milyen gyorsan el is éri azt a meleget. Az nagyon jó ebben, hogy így mindenhol mindenki maga állítja, hogy mit akar. Kevesebb „megsülök, vizeeeet” sztori van.

Van ilyen powerfull funkciója is, amit ha megnyomunk, akkor hirtelen (és zajosan), de 100%-os erőbedobással tolja a meleget. Ez akkor finom, amikor átfagyva ér haza az ember és alááll kicsit fürdeni a melegben. Na, ilyenkor viszont tényleg olyan, mintha egy hajszárítót kapnék a képembe. De nem panaszként mondom.

Még ennél is olcsóbb lesz

Ugyanis kijártam a H-tarifa maflaságot, de még nem csináltattam meg (mert persze, hogy az 1800-as években épült bérházamban nem szabványos óra van fent és ha hozzányúl az ember, akkor csak úgy ad újra engedélyt az Elmű, ha a többi órámat is szabványosítom). Ehhez Elmű-regisztrál villanyszerelő kell, akit meg is találtam, de közben úgy tűnik, hogy fel lesz újítva az egész ház és arra játszom, hogy mivel úgyis a teljes elektromos hálózat is felújítása kerül, akkor megpróbálom egyúttal az enyémet is rendbe hozatni.

Ez most még várat magára, de semmi esetre sem fogom az asztalon hagyni azt a további 38% kedvezményt. Az az enyém, körbepisiltem már!

Megcsinálom a lakás maradék részét is?

Talán ez árulkodik a legjobban arról, hogy összességében mi a véleményem: igen, a teljes lakás megkapja. Egyrészt, mert látni sem akarok több konvektort, másrészt alig várom a nyarat, úgyhogy az egész lakás hüvi lesz. Jó lenne valahogy elrakni ebből a mostani hidegből nyárra…

No meg, várom azt a pillanatot is, amikor bontom a szerződést a Főgázzal és leszereltetem a gázórát. Hmm…

forrás: sporolok.blog.hu