Rezsicsökkentés zöld módon

Egyes felmérések szerint a hazai lakóházak többségének a fűtésre fordított energiafelhasználása a kétszerese, nem ritkán a háromszorosa egy hasonló nagyságú, de nyugati – és az energiatakarékossági szempontoknak megfelelő – otthonénak. Még mindig milliókkal vagyunk elmaradva a skandináv országokhoz képest.

Tekintetbe véve a hazai jövedelmi viszonyokat, aligha túlzás azt állítani, hogy az energiakiadások nagyon jelentős tételt jelentenek egy hazai háztartásnak. Kézenfekvő, és nagyon egyszerű válasz erre a rezsikiadások csökkentése, van azonban egy másik út is, ami sokkal jobb eredményeket hozhat hosszútávon. Ez pedig az energiafelhasználás csökkentése.

kép: energyneighbourhoods.eu/hu

kép: energyneighbourhoods.eu/hu

Ha átnézetjük a házunk alaprajzát és nagyobb változtatásokra is hajlandóak vagyunk, akkor korszerű, (például falvágás, szigetelőanyag-befúvásos, stb.) technikákkal történő átalakítással sokat tehetünk a jobb energiafelhasználásért, viszonylag szerény befektetéssel és átalakítással. A valódi rezsicsökkentés az lenne, ha a kormányzat abban nyújtana támogatást a hazai családoknak, hogy hosszú távon csökkenthessék energiafelhasználásukat, és ennek szerkezetét a megújuló energiák felé tereljék.

Ami jobb a környezetnek, jobb a pénztárcának

Nem nehéz belátni, hogy a lakás korszerűsítésére fordított összeg több értelemben véve is megtérül. A gazdasági válság talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy egyre több szó esik arról, hogyan csökkenthetjük a kiadásainkat és az energiafelhasználást. Ha a lakás szigetelésével a fűtésre használt energiát a felére csökkentjük, azzal nem csak a rezsink egyik legjelentősebb tételét oszthatjuk el kettővel, de a csökkenthetjük a lokális és globális légszennyezettséget és a fosszilis energiahordozók felhasználását is. Míg itthon fűtésre és világításra körülbelül 250-400kW*h/m2-es értékkel számolhatunk éves szinten, ez az érték skandináv területeken 120-150kW*h/m2/év.

Milliókat spórolhatnánk

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ma Magyarországon több mint 4 millió lakóingatlan van. Ezek között természetesen vannak olyanok, amelyeknek már most is nagyon jó az energiafelhasználása, és olyanok is, amelyeket talán már felújítani sem érné meg.

hirdetés

Mégis, ha feltételezzük, hogy minden ingatlan energiafogyasztása átlagosan csak 50kW*h/m2/évvel csökkenne – ekkor a többség még mindig a skandináv átlagnál rosszabb lenne! – már azzal is több mint 200millió kW*h-t spórolnánk meg éves szinten, a lakások egyetlen m2-én!  Ez a fajta rezsicsökkentés hosszú távon is eredményes lenne, csökkentené az ország kiszolgáltatottságát és a környezeti terheket is egyszerre.

Falvágás és más modern technológiák

Egy olyan nagy ívű támogatási program kidolgozására lenne szükség, amely képes kezelni minden szintű energiatakarékosságot. A rosszabb anyagi helyzetben lévő családok számára, egy kisebb felújítás, egy kazáncsere, vagy akár egy tömeges izzócsere is nagy segítség lehet, de a rendszert a nagyobb léptékű átalakításokra is alkalmassá kellene tenni. Ahhoz, hogy megközelítsük a skandináv eredményeket, ahhoz nagyobb támogatása is szükség van: tökéletes szigetelés a falakon, a padláson és az alapzaton is; új nyílászárók, napkollektoros rendszerek és a sort lehetne folytatni.

LED-izzó lámpa körte E27A rendszert arra is alkalmassá kellene tenni, hogy a régi, nem megfelelő alapzattal rendelkező házakat alkalmassá tegyük utólagos szigetelésre. Ez ma már például falvágásos technikával, nagyobb bontási munkák mellett megoldható, anélkül, hogy kárt tennének a ház szerkezetében, vagy komolyabb bontási munkálatokat kellene végezni. Ez nem csak a szigetelést tenné lehetővé, hanem a belső légterek egészségességét is javítaná (penész, stb).

De lehetne említeni, az esővizes-szürke vizes rendszereket, a megújuló energiák alkalmazását, az okos hálózatokat és így tovább. A lehetséges rezsicsökkentési megoldások sora szinte végtelen a mai technológiák mellett, amellyel valódi rezsicsökkentés lenne elérhető. Ez a fajta támogatás csökkentené a családok kiszolgáltatottságát a nagy rendszerek felé, és hozzájárulna a decentralizációhoz. Sőt lenne egy további előny.

Ez a fajta rendszer ugyanis nem az energiaforrások pazarlására ösztönöz, hanem éppen ellenkezőleg a megtakarítási lehetőségeket szemlélteti, és remélhetőleg újabb hasonló energiacsökkentő beruházásokra ösztönözne.

És van még egy óriási előnye. Ezek a feladatok, amellett, hogy csökkentik a környezeti terheket munkahelyeket is teremtenek az építőiparban és a még idehaza gyerekcipőben járó zöldiparban is.

forrás: greenfo.hu