11 ország konzultálna Paksról

Harminc országot hívtak meg a Paks II. beruházás környezeti hatásairól jövő héten kezdődő nemzetközi konzultációkra, hogy mondják el véleményüket a környezeti hatástanulmányról és a környezeti hatásokról, közülük 11 ország jelezte, hogy szeretne ebben a folyamatban részt venni – mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos pénteken az M1 aktuális csatornának.

A kormánybiztos kifejtette: a nemzetközi konzultációknak az a célja, hogy a magyar engedélyező hatóság – a környezetvédelmi hatóság – további véleményeket csatoljon be és meggyőződjön arról, a környezeti hatástanulmányból esetleg nem maradt-e ki valami olyan aspektus, amit figyelembe kellene vennie értékelése során. A konzultációt hétfőn Horvátországban, Eszéken kezdik, szerdán Bécsben folytatják, utána Romániába, Szlovéniába, Ukrajnába és Németországba mennek, ahol számos szakmai konzultáció és lakossági fórum, közmeghallgatás lesz.

kép: Dan McKay

kép: Dan McKay

Beszélt arról is, szakmai vitára számítanak, ha azonban valaki az energiapolitika irányába akarja a beszélgetést elterelni, arról is készek tárgyalni. Az a véleményünk, hogy a megújuló energiahordozóknak és az atomenergiának a jövőben együtt kell szerepet játszaniuk, ugyanis az ország és az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseit csak így lehet teljesíteni – jelentette ki.

hirdetés

Aszódi Attila felidézte, az Európai Bizottság szerint a Paks II. beruházás megfelel az Euratom-szerződésben foglalt célkitűzéseknek, segít az ellátásbiztonság növelésében, az alacsony villamosenergia-ár biztosításában, a klímavédelmi célkitűzések elérésében és az importfüggőség csökkentésében.
Arra a kérdésre, ha egy olyan hatalmas gazdasággal rendelkező ország, mint Németország meg tudja oldani az energiaigényét atomenergia nélkül, Magyarországnak ez miért nem megy, a kormánybiztos kifejtette: egyelőre nem bizonyították a németek, hogy tudnak atomenergia nélkül élni, hiszen csak 2023-ban akarják kivezetni az energiarendszerből.

Megjegyezte, Németországban nagyon komoly támogatások társulnak a megújuló energiahordozók használatához, évente több mint 20 milliárd eurót fordítanak erre, amiből évente kétszer két új paksi blokkot lehetne megépíteni.

A támogatást a lakossági áramárba építik be, ezért Németországban a lakosság körülbelül 90 forint/kilowattóra áron jut a villamosenergiához, míg Magyarországon 36 forintért kilowattóránként. Ezt a többletpénzt bele kell forgatni a villamosenergiába, ha valaki olyan nagy átalakítást akar végrehajtani, mint Németország, és egyáltalán nem biztos, hogy technológiailag sikeres lesz, amit próbálnak megvalósítani – mondta a kormánybiztos.

energiaoldal.hu – MTI