1,5 milliárd jár az okos szeméthasznosításért

Összesen 1,55 milliárd forint keretösszeggel a hulladékgazdálkodás fejlesztéséhez, korszerűsítéséhez kínál vissza nem térítendő támogatást az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ), a pályázatokat 2014. január 10-től lehet benyújtani – közölte kedden az ügynökség.
A keretösszegre elsősorban mikro-, kis-, középvállalkozások, közszolgáltatást végző gazdasági társaságok, valamint helyi önkormányzati és költségvetési szervezetek pályázhatnak, amelyek az OHÜ által kidolgozott négy fejlesztési főcél – ezen belül 17 cél és 44 részcél – valamelyikében olyan projektet valósítanak meg, ami már rövidtávon is a hazai hulladékhasznosítás mennyiségi és minőségi növekedését szolgálja.

kép: epSos.de

kép: epSos.de

A pályázati célok felölelik a jelenlegi szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás csaknem teljes vertikumát. Az egyes projektek megvalósításához 5, 15, 75 és 250 millió forint keretösszegre lehet pályázni. A meghatározott keretösszegekkel az OHÜ azt szeretné elérni, hogy minél több piaci szereplő jusson az ágazati célokat szolgáló támogatáshoz. Az elnyerhető támogatás mértéke az összesen elszámolható költség minimum 50, maximum 100 százaléka.

hirdetés

A pályázatokat január 10. és február 15. között lehet benyújtani. Amennyiben a nyerteseknek megítélt keretösszeg a pályázati határidő lejárta előtt eléri az 1,55 milliárd forintot, úgy a pályázat újabb források bevonásáig, ideiglenesen lezárul – közölte az OHÜ.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az OHÜ által meghatározott négy fő cél megvalósítása előrelépést jelent a hazai hulladékhasznosításban, ami a növekvő európai uniós elvárások miatt is fontos. A fő célok a szelektív és vegyes hulladékgyűjtési rendszerek fejlesztése, a gumihulladékok, az elektromos és elektronikai hulladékok, valamint a különféle csomagolási hulladékok anyagában történő hasznosításának fejlesztése.

A nyertes pályázókkal szemben elvárás a megvalósuló projektek legalább két évre szóló működtetése. Az OHÜ iparfejlesztési pályázati felhívása és az azzal kapcsolatos részletek megtalálhatók az ügynökség honlapján, további tájékoztatás az iparfejlesztes@ohukft.hu címen kérhető.

MTI, OHÜ

Vélemény, hozzászólás?