2015 az óvatos reménykedés éve az energiahatékonysági piacon

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. (MEHI) az energiahatékonysági ágazat szereplőivel partnerségben dolgozik azon, hogy Magyarországon egyre több energiahatékonysági beruházás valósuljon meg. A MEHI 2015 márciusában megkérdezte az energiahatékonysági szektorban működő vállalkozásokat arról, hogy milyen üzletmenetre számítanak 2015-ben. A felmérés során az is kiderült, milyennek értékelték a cégek a múlt évet, és mik a főbb veszélyek, kihívások.

Az energiahatékonysági ágazat teljes spektruma részt vett a felmérésben, a szigetelőanyag-gyártóktól, kivitelezőkön, épületgépészeti rendszerek gyártóin, forgalmazóin, kivitelezőin, finanszírozókon, tervezőkön, szolgáltatókon keresztül. A kérdésekre több mint ötven cég válaszolt, amelyek között mintegy fele-fele arányban vannak külföldi, illetve magyar többségi tulajdonban levők.

Energiahatékonyság mehi

A válaszadók több mint harmadánál a 12 hónappal korábbihoz képest növekedés állt be a megrendelésekben, 40 százalékuknál pedig azonos a megrendelés állomány.

Ami a bevételeik alakulását illeti, 2014-et a cégek 80%-a nyereséggel zárta, és a cégek több mint fele növelni tudta a bevételeket tavalyhoz képest. Az építőipar egészéhez képest az energiahatékonysági szektor pozitívabb képet fest, mint az építőipar egésze, hiszen ott az év végi stagnálást követően az év elején az építőipari teljesítmény trendje minimális csökkenést mutatott.

Több tényező is nehezít azonban a vállalatok piaci helyzetét. A legfőbb akadályt a bizonytalan gazdasági,- és a változékony jogszabályi környezet jelenti. Elég az idén bevezetett környezetvédelmi termékdíjat megemlíteni, amely a napelemeken kívül a kazánokat is érinti. A kereslet hiánya még mindig komoly korlátozó tényező, melyben a rezsicsökkentés is szerepet játszik beruházás-visszafogó hatása miatt. Nehézségként merült fel az is, hogy az energetikai felújítás hasznáról meggyőzött háztartások esetén a finanszírozás biztosítása válik – már-már átléphetetlen – akadállyá. A válaszokat az alábbi ábrán részleteztük.

Energiahatékonyság mehi1

A pénzügyi problémák sok cég életét megnehezítik. Többen gondolták úgy, hogy 2014 legnagyobb eredménye, hogy talpon tudtak maradni. Ennek ellenére a válaszadók várakozásai pozitívak, bíznak abban, hogy az energiahatékonysági piac helyzete javulni fog a 2015-ös évben. Érdekes látni azonban, hogy a szektor egészére vonatkozó pozitív várakozások nem találkoznak teljesen a saját cégük helyzetének megítélésével: ott visszafogottabbak a várakozások. Ezt támasztják alá a foglalkozási szintre vonatkozó előrejelzések is: kétharmaduk nem tervez létszámfejlesztést.

hirdetés

Mit gondolnak az energiahatékonysági szektor képviselői az ágazat helyzetéről?

Több kihívással kellett a 2014-ben is szembesülnie a vállalkozásoknak, derült ki a beérkezett válaszokból. A felmérésben részt vevő, lakossági szektorra fókuszáló szakemberek többsége szerint az egyik legnagyobbat a rezsicsökkentés hatásai jelentették. Az alacsony energiaárak ugyanis az energetikai beruházások megtérülési idejét hosszabbá tették, mely hozzájárulhatott a kereslet visszaeséséhez.

Többen hiányolták a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia már 2013-ra ígért elfogadását, illetve az Energiahatékonysági Irányelv – tavalyi évre várt – hazai átültetését is. A szektor tartós növekedéséhez – véleményük szerint – egy hosszú távú energiahatékonysági stratégia, és annak kiszámítható, lefektetett tervek mentén történő megvalósítása elengedhetetlen.

Problémásnak ítélték a finanszírozás, ill. az ösztönző hitelek hiányát is. Állami támogatások nélkül kevesen vágnak bele energetikai korszerűsítésbe. Pályázatok esetén pedig gond, hogy a pénzügyi kockázatot gyakran a beszállítók, vállalkozások kénytelenek viselni.

Lakásepítések száma mehi

A lakásépítések terén ugyan megfordult az évek óta tartó zuhanó trend, de egy nagyon mély gödörből kell visszakapaszkodni, így a 15%-os növekedés még csak gyengén érzékelhető a vállalkozások számára.

Többen az alapanyagok és kivitelezés minőségével kapcsolatos alacsony megrendelői elvárásokra panaszkodtak, megemlítve, hogy a feketepiac erősödése is komoly hátráltató tényezőt jelent.

forrás: mehi.hu