2030-ra 90%-ban tiszta áram Magyarországon

Áder János köztársasági elnök átadta a Solar Markt Kft. naperőművét a Vas megyei Csepregen szerdán.

Magyarországon a tervezett energetikai beruházások megvalósításával a megtermelt elektromos áram 90 százalékát szén-dioxid-mentesen állítják majd elő 2030-ra – hangsúlyozta Áder János.

Az államfő szerint szükség van a megújuló energiák termelésének fejlesztésére, de elkerülhetetlen az atomenergia-kapacitás bővítése, Paks II. megépítése is.
A megújuló energiák és az atomenergia felhasználásának bővítése nélkül nem érhetők el azok a célok, amelyeket a párizsi klímamegállapodásban kitűztek – fűzte hozzá.

Áder János köztársasági elnök (k), Pusztai Péter, a Solar Markt Kft. ügyvezető igazgatója (b2) és Mécs Imre (b), a cég társalapítói, valamint Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere (j2) és Halász Róbert műszaki igazgató a Solar Markt Kft. naperőművének átadási ünnepségén a Vas megyei Csepregen 2018. május 23-án. Magyarországon a tervezett energetikai beruházások megvalósításával a megtermelt elektromos áram 90 százalékát szén-dioxid-mentesen állítják majd elő 2030-ra. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Magyarországon viszonylag későn ébredtünk, a napenergia hasznosítása nálunk még csak most indul, de ha megvalósulnak a tervek, 2014-hez képest 2030-ra húszszorosára növekedhet a beépített naperőmű-kapacitás – mondta Áder János.
Az államfő szerint nemzetköz szinten sem könnyű feladat, hogy egyszerre kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és kielégíteni a világ egyre növekvő energiaigényét, mindezt megfelelő áron.

hirdetés

A szerdán átadott csepregi és vépi naperőmű-beruházásról szólva Áder János kiemelte: ez az első olyan erőmű, amely állami és uniós támogatások nélkül, tisztán magántőkéből és banki hitelek felhasználásával épült meg.
A szakemberek szerint a beruházás 12 év alatt térülhet meg.
Pusztai Péter, a Solar Markt Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a csepregi és a vépi naperőmű együttesen 2500 háztartást, 8-10 ezer embert képes ellátni elektromos árammal.

Napelemek a Solar Markt Kft. naperőművének telephelyén, amelyeket Áder János köztársasági elnök adott át a Vas megyei Csepregen 2018. május 23-án. Magyarországon a tervezett energetikai beruházások megvalósításával a megtermelt elektromos áram 90 százalékát szén-dioxid-mentesen állítják majd elő 2030-ra. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A két – együttesen csaknem 10 ezer MWp kapacitású -naperőműbe 30 ezer napelemet építettek be, 150 ezer négyzetmétert fedtek le, üzemeltetésével pedig évi 9800 tonna szén-dioxid kibocsátását spórolják meg.
Szólt arról is, hogy további naperőművek építését tervezik Kőszegen és Söjtörön.

Forrás: energiaoldal.hu – MTI