3D-ben nyomják a házakat Kínában (videó)

Tucatnyi, háromdimenziós nyomtatóval készített házat állított fel Sanghaj városa, Kínában elsőként, hazai technológia alapján – közölte a sanghaji Tungfang Zsipao.

A szürke, téglalap alakú házakat teljes mértékben újrahasznosított anyagból, különleges nyomtatóval készítették. Az alapanyagról a gyártó WinSun vállalat nem árult el többet annál, hogy az környezetbarát, alapját ipari hulladék képezi, s további adalékok, így cement hozzáadásával egy erős, rétegről rétegre nyomtatott, időjárási viszontagságoknak is ellenálló anyagot hoztak létre.

kép: xinhua

kép: xinhua

A 200 négyzetméteres házakat egy speciális nyomtatóval készítették, amely csak maga 10×6,6 méteres. A házak 4800 dolláros (1,14 millió forint) alapáron kaphatók, ami a túlfűtött sanghaji ingatlanpiacon igencsak olcsónak számít.

kép: xinhua

kép: xinhua

hirdetés

Az „alapfelszerelés” ugyanakkor nem tartalmazza az ablaküvegeket és az elektromos, hűtő- és fűtőberendezéseket, és értelemszerűen a bútorokat is az új tulajdonosoknak kell megvásárolniuk. A burkolással sem va(ca)koltak sokat…

kép: xinhua

kép: xinhua

A WinSun cég naponta tíz hasonló házat tud berendezéseivel nyomtatni, s a házak sikere esetén tömeggyártásukat is tervezi. A házakat a 24 óra alatt megszilárduló anyagból mindössze egy nap alatt dobták össze, várható élettartamuk 30-50 év.

Egyébként már tavasszal is kinyomtak 10 házat, a videó is akkor készült…

MTI – energiaoldal.hu