5 év garanciával, a piac legolcsóbb autójaként tér vissza a Lada Magyarországra

Kevesebb mint kétmillió forintért már alufelnis, ABS-es Ladát kapunk 1,6-os motorral és nagy csomagtartóval, ha bemegyünk a 9 Lada kereskedés valamelyikébe. A Lada Hungary mai sajtóeseményén minden fontos információt megtudtunk az első körben érkező autókról 

Az ünnepélyes megnyitón számtalanszor hallhattuk, hogy az új Ladák fantasztikus minőségűek és a hazai képviseletnél láthatóan komolyan is gondolják a dolgot.

Lada Hungary sajtóesemény

Ormos István, az importőr Lada Hungary ügyvezetője arról beszélt, hogy a Lada a rendszerváltás előtt státusszimbólum, és egyben az életünk része volt.

Ormos István Lada Hungary

Ormos István Lada Hungary ügyvezetője. fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

Ebből tér most vissza valami ráadásul megfiatalodva, és fantasztikus minőségben.

A régi Ladák rajongói is ott voltak a megnyitón

A régi Ladák rajongói ott voltak a megnyitón. fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

Egy történelmi pillanatnak lehettünk a részesei, ugyanis már jó egy éve lehet olvasni arról, hogy a Lada megcélozza Európát, ennek az első hídfője pedig éppen Magyarország.

A Lada sem vette félvállról a dolgot. Fred van Putten, az Avtovaz export-igazgatója rögtön azzal kezdte, hogy elnézést kérjen, amiért nem az elnök-vezérigazgató, Bo Andersson jött el, de mivel tegnap indult el új SUV-modelljük az XRAY gyártása, neki ott kell jelen lenni.

Fred van Putten

Fred van Putten, az Avtovaz export-igazgatója

2014 ben döntötték el hogy visszatérnek Európába, méghozzá nagyon jó minőségű, világszínvonalú autókkal, Amelyeket az EU-szabványoknak megfelelően gyártanak. Ennek legjobban várt képviselője a Lada Vesta, amit három hete lehet kapni Oroszországban.

Olyan autókat akarnak gyártani amit tényleg szeretnek az emberek. Nagyon erős a verseny Európában, de a Lada nagy önbizalommal vág bele a terjeszkedésbe. Tudják hogy a magyar emberek szívében a Ladának különleges helye van, ezért is kezdik itt a terjeszkedést. ebben lehet valami, mert az óbudai Lada szalon szinte teljesen megtelt az érdeklődőkkel.

Lada Hungary sajtóesemény

A jövő évi cél legalább 1000 autó eladása Magyarországon. Valamennyi új modell már Euro-6-os motorral rendelkezik, és tartalmazza azokat a biztonsági felszereléseket amelyek Európában kötelezőek.

A modellekkel kapcsolatban Pataki Andrástól, a Lada Hungary vevőszolgálati igazgatól tudhattunk meg. Természetesen ő is minőségről beszélt. Elárulta az eddig hétpecsétes titkot, hogy minden modellre – külön kiemelte, hogy a korosabb modellre, a korábban Niva, most 4×4 Classic nevű terepjáróra is – 5 év/100 000 kilométer teljes körű, gyári garanciát adnak Az átrozsdásodás ellen pedig 6 év garanciát vállalnak, ez szintén vonatkozik a 4×4-re is.

Pataki András Lada

Pataki András, a Lada Hungary vevőszolgálati igazgatója

A gyárban egy japán úriember a minőségbiztosítási igazgató, aki egy Japán gyártótól érkezett. A legenda szerint Bo Andersson is munkásruhában kezd minden reggel a gyárban, hogy rajta tartsa a szemét a gyártáson.

Talán egyszer sem hangozott el a ma oly divatos prémium-kifejezés, a Lada nem masszírozós üléseket, és luxus-életérzést kínál, hanem jól felszerelt, megbízható autókat a lehető legolcsóbban. Az autós újságírók hamar rá is ragasztották, hogy ez egy őszinte autó, és ezt az importőr is így gondolja.

Lada Hungary sajtóesemény Kalina Kombi

„egy őszinte autó”. fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

9 márkakereskedéssel indulnak, akiket több mint 100 jelentkező közül választottak ki. Aki Ladát szeretne vásárolni Budapest mellett Békéscsabán, Csornán, Debrecenben, Dél-Pesten, Érden, Kecskeméten, Kiskunhalason, és Pécsen tudja megszemlélni a kínálatot, és személyesen ellenőrizni a fentieket.

Lada márkakereskedők

Lada márkakereskedők. fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

A Lada szlogenje Magyarországon az Elérhető mobilitás, és erről is megtudhattunk részleteket.

Legolcsóbb modelljük a Lada Granta Sedan Standard lesz, 1,99 millió forintos árral. Ezért az árért egy 1.6-os, 86 lóerős Euro-6-os motorral szerelt, négyajtós Ladánk lehet 520 literes csomagtérrel. Ez a modell nagyjából a Dacia Logan konkurense lehet, aminél némileg rövidebb, de a Lada olcsóbb, és jobban felszerelt. A kisebb tengelytáv miatt a Lada beltere valószínűleg szűkösebb, de a csomagtér-méret versenyt ettől függetlenül 10 literrel nyeri.

Lada Kalina Sport Granta

Nem éppen fapados az alapváltozat sem, többek között olyan extrákat kapunk, mint az alufelni, szervókormány, blokkolásgátló (ABS), fékasszisztens (BAS), elektronikus menetstabilizáló (ESC) és kipörgésgátló (ASR). Továbbá első elektromos ablakemelők, fedélzeti számítógép, központi zár, színre fújt lökhárítók, kilincsek és tükrök…

Lada Hungary sajtóesemény Lada szalon

fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

hirdetés

A klímaberendezésről viszont le kell mondanunk, ez a jobban felszerelt Norma kivitelhez jár, ami 2 449 000 forintért vihető el, várhatóan ebből fogy majd a legtöbb. Ez már az erősebb szintén 1,6-os, de 16 szelepes, 96 lóerős motort kapja, vegyes fogyasztása 6,4 liter 100 kilométerenként, két decivel kevesebb, mint a gyengébb változaté. Gyorsulási adatot nem adott meg a gyár, a végsebesség egész pontosan 168,5 km/h.

A Granta Sedan fullextrás, automataváltós kiviteléért is kevesebb mint 3 millió forintot kell a pénztárban hagyni, de ez már olyan nem hétköznapi extrákkal rendelkezik, mint az esőszenzor, automata fényszóró, vagy a multimédiás rendszer. A 4 fokozató automataváltóval is változatlan a végsebesség, a vegyes fogyasztás pedig 7,1 liter/100 km.

A legkisebb Lada a Kalina Hatchback, aminek árai némileg magasabbak, a Standard 2 199 000 Ft, a Norma 2 549 000 Ft, a Lux 2 699 000, a Lux A/T (automata) pedig 3 099 000 Ft.

Lada Hungary sajtóesemeny Kalina hatchback Norma ár

Hossza négy méter alatt marad, 3893 mm. A tengelytávja érdekes módon jóformán valamennyi most érkezett Ladának ugyanakkora, 2476 mm, de a Kalina csomagtere csak 240 liter. A végsebesség nem okoz meglepetést, 168,5 km/h.

Lada Hungary sajtóesemény Kalina Hatchback

Masszív kalaptartó, nem túl nagy, de jó formájú csomagtartóval. fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

Nagyobb csomagtartót a Kalina Kombi nyújt, a kissé megtoldott hát 355 liternyi helyet ad, az autó teljes hossza 4084 mm.

Lada Hungary sajtóesemény kalina kombi

 

Lada Hungary sajtóesemény Kalina kombi csomagtartó

A kombi csomagtartója öblösebb. fotó: energiaoldal.hu/Takács Zoltán

Ez természetesen nem megy a végsebesség rovására, ami 168,5 km/h. Az árak pedig: Standard 2 349 000, Norma 2 649 000 Ft, Lux 2 799 000 Ft, Lux A/T 3 249 000 Ft.

Lada Hungary sajtóesemény Kalina Kombi motor

A terepesebb kiállású autót kedvelők számára a Kalina Cross-t kínálják  megemelt hasmagassággal és magasabb gumikkal, a karosszériát védő műanyag burkolatokkal és színes belső kárpitokkal.

Lada Kalina Cross

A méretei a Kalina Hatchback-ével megegyezők, akárcsak a végsebesség… Ezt nem kínálják automataváltóval, így az árak: Standard: 2 599 000 Ft, Norma 2 899 000 Ft, Lux 3 049 000 Ft.

A Lada kínálat csúcsa a frissebb fejlesztésű Granta Liftback, tehát a Granta ötajtós változata, 440 literes csomagtérrel és 4246 milliméteres hosszal. A tengelytávot és a végsebességet nem is említjük. Érdekes, hogy jóformán az összes Lada súlya 1080-1100 kg, ami nem számít nehéznek, az automata váltó pedig nem jelent komoly többletet súlyban.

Lada Hungary sajtóesemény Granta Liftback ár

A Granta Lifback árai: Standard 2 199 000 Ft, Norma 2 649 000 Ft, Lux kivitel itt csak automatával van, a Lux A/T 3 149 000 Ft. Ebben már olyan csemegék is megtalálhatók, mint a tolatóradar, de a multimédia rendszer furcsa módon elvileg kimarad.

A végére maradt az egykori Niva terepjáró-örökségét tovább vivő 4×4 Classic. Ez csak egy féle felszereltségben kapható, 2 799 000 forintért. Ezért a pénzért klímát még nem kapunk, de négykerék-hajtást, felezővel, és kapcsolható differenciál zárral, továbbá szervókormányt igen.

Lada 4x4 Classic1

A 4×4-be egy 1,7-es, 82 lóerős ős-Lada motor kerül, de már ez is Euro-6-os. Amint az várható volt ennek a végsebessége kevesebb, 137 km/h, és a fogyasztása is több, 9,5 liter/100 km a vegyes adat. Egyébként ez az egyetlen lemezfelnis modell a kínálatban.

Lada Hungary sajtóesemény Rossia

Később várható egy divatosabb 4×4 Urban névre keresztelt változat is, alufelnikkel, divatosabb külsővel és több extrával, nyilván valamivel nagyobb összegért.

Lada Vesta

A legjobban várt Lada Vestát és ezúttal nem hozták el (ahogy az XRAY-t sem), de várhatóan jövő év elején ezek is megérkeznek Magyarországra.

Ha ennél is többet szeretne tudni az új Ladákról, kattintson ide, és töltse le a modellkatalógust.

energiaoldal.hu

One comment

Vélemény, hozzászólás?