7 tipp a biztonságos téli közlekedéshez

Kiemelt odafigyelést követel a közúton közlekedőktől az időjárási viszonyok megváltozása. Fontos a gépjárművek téli felkészítése, a vezetéstechnikai átállás, a „téli rutin” megszerzése. A biztonságos közlekedés feltételeinek betartása ugyanis életeket menthet – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

Hét tipp a kellemetlen meglepetések és az esetleges balesetek elkerülése érdekében:

1. Tegyük fel a téli gumikat!

Amikor a nappali átlaghőmérséklet +7 Celsius fok alá süllyed, ajánlott a téli gumiabroncsok felszerelése. Erre azért van szükség, mert hidegebb időben a téli gumik nagyobb tapadással rendelkeznek, mint a nyáriak. A fékút csúszós, havas úton hosszabb, a kanyarstabilitás romlik és az elindulás is nehezebb a kipörgő kerekek miatt.

Fontos, hogy megfelelő futófelülettel rendelkező gumikkal közlekedjünk. A kötelező minimális bordamélység ugyan 1,6 mm, de már 2 mm-nél javasolt a csere. Szintén cserére érett a gumiszett, ha életkora meghaladta az öt évet, mert ennél régebbi abroncsokkal már nem lesz megfelelő a tapadás. Ügyelni kell az előírt guminyomásra, hiszen ez jelentősen javítja a közlekedés biztonságát, továbbá kátyúk okozta sérüléseknek is kevésbé vagyunk kitéve. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a guminyomást, mivel csak feszes gumik mellett optimális az üzemanyag-fogyasztásunk.

2. Ellenőrizzük az akkumulátort!

Érdemes ellenőrizni a pólusok, vezetékek állapotát. Amennyiben huzamosabb ideig nem használjuk az autót, ajánlott az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni. Jó, ha tartunk az autóban indítókábelt („bikakábel’, mely benzinkutakon, nagyáruházakban is kapható) arra az esetre, ha az áramforrásunk megadná magát. Három évesnél idősebb akkumulátornál javasolt a teljesítmény beméretése, szükség esetén a cseréje.

3. Cseréljük le az ablakmosó-, hűtőfolyadékot!

Amennyiben nyári szélvédőmosó folyadékot használtunk, feltétlenül cseréljük le fagyállóra, amellyel 0 Celsius fok alatti hőmérséklet esetén is le tudjuk tisztítani a szélvédőnket.

hirdetés

A hűtőfolyadék alapesetben is fagyálló, viszont érdemes megtudnunk, milyen hőmérsékletig. Ezt a vizsgálatot benzinkutakon díjmentesen elvégzik nekünk.

4. Ellenőrizzük a világító- és irányjelző berendezéseket!

Egyenként győződjünk meg arról, hogy minden lámpa, fényszóró, illetve index tiszta és működőképes. Szükség esetén cseréljünk alkatrészt. Habár az izzókészlet már nem kötelező tartozék, nem árt, ha van a fontosabb izzókból és biztosítékokból tartalék az autóban. Ne felejtsük: nem csak az a fontos, hogy mi lássunk, hanem az is, hogy minket!

5. Cseréljük ki az ablaktörlőket, legyen nálunk jégoldó spray!

Különösen fontos, hogy csapadékos időszakban is megfelelően kilássunk a gépjárműből, ezért ellenőrizzük az ablaktörlőket, amelyeknek gumi élei elöregedhetnek az évek folyamán. Ha csíkozva vagy nagyobb sávokat kihagyva törölnek, cseréljük le őket! Lényeges, hogy járművünk fűtő- és páramentesítő rendszere jól működjön, ezen felül jó, ha van a kezünk ügyében egy törlőkendő vagy páramentesítő spray. Tartsunk az autóban jégkaparót és jégoldó sprayt. Utóbbiból nálunk is legyen egy − a zárszerkezetek befagyásának veszélye miatt −, különösen akkor, ha az ajtók nem távirányítással nyithatóak.

kép: Jeffrey

kép: Jeffrey

6. Legyünk körültekintőek és felkészültek!

Elengedhetetlen, hogy folyamatosan tájékozódjunk az útviszonyokról. Lehetőleg még elindulás előtt, főleg abban az esetben, ha hosszabb útra készülünk. Feltétlenül vigyünk magunkkal meleg ruhát, takarót, ételt és meleg italt. Amennyiben a meteorológiai riasztás harmadfokú (piros), utazásunkat erősen ajánlott elhalasztani. Ennek ellenére, ha mégis az utazás mellett döntünk, közvetlenül indulás után tankoljunk tele, és vigyünk magunkkal tartalék üzemanyagot egy 5 literes, erre a célra szolgáló kannában. Szükség lehet hóláncra is, amelynek felszerelésében fontos, hogy rendelkezzünk gyakorlattal. Mivel télen hamar sötétedik, nem árt, ha van nálunk zseblámpa a járművön kívüli teendőkre.

7. Menjünk el vezetéstechnikai tréningre!

Azok a gépjárművezetők, akik nem napi rendszerességgel vezetnek, felkészületlenebbül reagálhatnak egy esetleges megcsúszásra, amely fokozott balesetveszélyt von maga után. A csúszós, havas úton másképpen kell fékezni, kormányozni, még a rutinos sofőrök számára is komoly kihívást jelenthet a közlekedés ebben az időszakban, ezért minden járművezetőnek ajánlott részt vennie egy vezetéstechnikai tréningen, ahol biztonságos körülmények között kipróbálhatja önmagát és járművét csúszós felületű úton, valamint váratlan helyzetekben. Aki nem érzi magát felkészültnek az egyéni közlekedésre, válassza inkább a közösségi közlekedést. A legfontosabb, hogy mindannyian biztonságban érjük el úticélunkat, és fokozottan figyeljünk egymásra.

Nemzeti Közlekedési Hatóság