74 tonna illegális fémhulladékon bukott meg két gépjárművezető

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a főváros X. kerületében egy közúti ellenőrzés alkalmával két tehergépkocsiban 2,1 tonna, engedély nélkül szállított fémhulladékot találtak. A pénzügyőrök a mintegy egymillió forint értékű fémhulladékot lefoglalták.

A NAV pénzügyőrei közúti ellenőrzést tartottak Budapest X. kerületében. Két tehergépjármű átvizsgálásakor több mint 2 tonna akkumulátor-, vas-, cink- és ólomhulladék került elő. Kiderült, hogy a járművekben lévő fémhulladékok egy része lomtalanításból származik, amit éppen egy fémkereskedőnek kívántak értékesíteni.

Illusztráció. kép: ElbtheProf

Illusztráció. kép: ElbtheProf

hirdetés

A pénzügyőrök a fémkereskedők nyilvántartásai alapján megállapították, hogy a gépjárművezetők 2013. óta összesen 74 tonna fémhulladékot értékesítettek engedéllyel rendelkező fémkereskedőknek, amelynek csak egy része volt a saját tulajdonuk. Előfordult, hogy a más tulajdonát képező fémhulladékot a saját nevükben adták le, amiért cserébe, alkalmanként 5-7 ezer forintot kaptak. A vizsgálatkor derült fény arra is, hogy az ellenőrzött személyek egyike ellen tavaly már két esetben is indult eljárás illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt.

A NAV pénzügyőrei a járművezetők ellen illegális fémkereskedelmi tevékenység gyanúja miatt eljárást indítottak, valamint a gépkocsikban lévő fémhulladékokat lefoglalták. Az engedély nélkül végzett tevékenység miatt 3,5 millió forint bírság kiszabása várható.

A NAV továbbá vizsgálatot indít a fémkereskedő ellen is, aki a lomtalanításból származó, illetve a más nevében leadott fémhulladékot átvette. Amennyiben bebizonyosodik, hogy törvénytelenül járt el, ellene is fémkereskedelmi igazgatási eljárást indítanak.

OPH / NAV