A 19 milliárd forintos kertészeti ültetvénytelepítési keretnek több mint fele még elérhető

A vidékfejlesztési program keretében 19 milliárd forint áll rendelkezésre kertészeti ültetvénytelepítésre, a februárban meghirdetett pályázatra eddig 353 tender érkezett, mindössze 9,82 milliárd forint értékben, így a keret közel fele rendelkezésre áll  – jelentette ki a Miniszterelnökség munkatársa szerdán a Fejér megyei Tordason.

Fülepi János beruházási referens a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága (NÉBIH-NKI) által szervezett kajszi fajtabemutatón hozzátette, hogy a támogatás összege elérheti a beruházás értékének 70 százalékát is több fiatal gazda együttes pályázása esetén, illetve maximális összege kollektív tendernél 150 millió forint.

kép: indafotó/Balla Béla

kép: indafotó/Balla Béla

Felidézte, az EU által elfogadott vidékfejlesztési program kerete 1300 milliárd forint, ennek 44 százaléka beruházásokra használható fel, egyebek mellett a kertészeti ágazatban. A pályázás feltétele a legalább 6 ezer euró értékű üzemméret és az, hogy a gazda vagy cég árbevételének fele mezőgazdasági tevékenységből származzon.

A konvergenciarégiókban a beruházás 50 százalékát, Közép-Magyarországon 40 százalékát érheti el a támogatás mértéke, erre jön még fiatal gazdák esetében a 10 százaléknyi plusz támogatás.

hirdetés

Hangsúlyozta, hogy novembertől 15 milliárd forintos keretből igényelhető támogatás kertészeti gép beszerzésre. A feltételek hasonlóak, kivéve, hogy a felvehető támogatás maximális összege egyéni gazdálkodó esetében 10 millió, kollektívánál pedig 20 millió forint.

Ugyancsak a következő időszakban jelenik meg az öntözésre igényelhető pályázat, 49,5 milliárd forint értékben – mondta Fülepi János.

A rendezvénynek a NÉBIH-NKI tordasi fajtakísérleti állomása adott otthont, ahol 90 hektáron folytatnak fajtakísérleteket és egyedülálló kajszi ültetvényekkel rendelkeznek. Lukács József a NÉBIH-NKI elnökhelyettese elmondta: a nemesítés során arra koncentrálnak, hogy minél későbbi érésű kajszi fajtákat hozzanak létre, amivel június utánra is kiterjeszthető a kajszibarack szezonja, ez pedig több bevételt jelenthet a termelőknek. A fajtabemutatón 23 fajta barackkal ismerkedhettek meg az érdeklődők, és Lukács József okleveleket adott át olyan társaságok képviselőinek, amelyek államilag újonnan elismert gyümölcsfajtákat hoztak létre.

A kilenc új gyümölcsfajta között 7 alma, 1 málna és 1 sajtmeggy szerepelt.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?