A cseh állam tulajdonába került a gázvezetékrendszer-üzemeltető NET4GAS Holdings

A cseh állam kezébe került a csehországi gázvezetékrendszert üzemeltető NET4GAS Holdings társaság, amely eddig az Allianz Infrastructure Luxembourg és a Borealis Novus Parent társaságok közös tulajdonában volt – közölte kedden a CEPS, amely állami cégként az ország energetikai hálózatát kezeli.

A NET4GAS Holdings új tulajdonosa a Cseh Elektroenergetikai Átviteli Rendszer (CEPS) állami vállalat, amely ezentúl az áramátviteli rendszer mellett a gázvezetékrendszert is üzemeltetni fogja.

NET4GAS

kép: net4gas.cz

hirdetés

Az európai és a cseh versenyhatóságok jóváhagyása alapján a CEPS és a NEZT4GAS kedden Prágában aláírta az átvételi szerződést – írja közleményében a CEPS.

A tranzakció értéke legfeljebb ötmilliárd korona, a pontos összeg azonban egyebek között a NET4GAS idei gazdasági eredményétől is függ. „A NET4GAS stabilitása alapvető feltétele a csehországi gázvezetékrendszer működésének és fejlesztésének. Tekintettel a szén fokozatos kivezetésére a cseh energiaiparból, megnő a földgáz szerepe cseh energetikai mixben, és általában az iparban” – nyilatkozta Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter. Tekintettel erre a helyzetre a cseh állam fontosnak tartja, hogy átvegye a gázvezetékrendszerek feletti ellenőrzést. A jövőben ezen a területren komoly állami beruházások vannak tervben – jegyezte meg.

A NET4GAS egyebek között mintegy 4000 kilométer gázvezetéket és öt kompresszorállomást üzemeltet Csehországban.

energiaoldal.hu – MTI