A dohányzásnál is károsabb lehet a légszennyezés Kínában

Szigorúbban monitorozzák a környezetszennyezést az idei évtől Kínában: 74 nagyváros naponta közli januártól a helyi légszennyezettség mértékét.

A környezetvédelmi minisztérium év elején hatályba lépett új szabályozása értelmében a városoknak a levegő szén-dioxid-, ózon-, kén-dioxid- és nitrogén-dioxid-tartalmát is mérniük kell. Ezen túl a finom porszemcsék, vagyis a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM2,5) arányának alakulását is figyelemmel követik, és egy központi honlapon rendszeres időközönként nyilvánosságra hozzák. A PM2,5 részecskék azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyébe jutnak, ahonnan felszívódnak és a keringésbe kerülnek.

Sanghaj kép: kékbéka/indafoto.hu

Eddig csupán a 10 mikrométer átmérőjű részecskék (PM10) arányának alakulását mérték a kínai városokban. A környezetszennyezés és az azzal kapcsolatos információk nyilvánosságának kérdése az elmúlt években nagy társadalmi visszhangot váltott ki a kelet-ázsiai országban. A levegőben található PM2,5 arányát tavaly év vége óta közli a pekingi amerikai nagykövetség, és nagy felháborodást váltott ki, hogy adatai jelentős eltérést mutatnak a hivatalos kínai adatoktól. A kormány tavaly májusban szigorúbb szabályok bevezetését, 2016-tól pedig a PM2,5 részecskék országos mérését is megígérte.

hirdetés

A kínai nagyvárosok levegője a hazai sztenderdek szerint is rendkívül rossz: a 113 kínai város közül, amelyek levegőjének minőségét a pekingi környezetvédelmi minisztérium figyelemmel követi, negyvenöt a legrosszabb levegőjű csoportba tartozik, átlépve a megengedett határokat, – ilyen például a főváros, Peking -, s egyetlen sincs, amely a legjobb kategóriába esne.

A monitorozáson túl ugyanakkor a légszennyezettség csökkentésének irányába tett konkrét lépésekre is szükség lenne, ezek nélkül ugyanis még két-három évtizedig gondot okoz majd a levegő szennyezettsége, amely a dohányzást megelőzve a tüdőrák első számú okozójává léphet elő az országban – mutatott rá egy korábbi kínai tanulmány.

A környezetvédelmi minisztérium december elején jelentette be, hogy 350 milliárd jüant (12,3 ezer milliárd forint) költ a következő években 117 nagyvárosában a légszennyezés mértékének visszafogására.

MTI

Vélemény, hozzászólás?