A Duna magyarországi szakaszán nem észlelték a szlovák olajszennyezést

Jelenleg nem észlelhető a Duna magyarországi szakaszán az a gázolaj, amely Pozsonynál ömlött a folyóba, szennyezést okozva – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel kedden délután.

Hajdu Márton tűzoltó főhadnagy közleménye szerint a magyar hatóságok folyamatosan ellenőrzik a folyót, valamint elrendelték az első fokú vízminőség-védelmi készültséget. A katasztrófavédelem főigazgatója a magyar kormányzat segítségét is felajánlotta szlovák partnerének a helyzet lokalizálásában, a szükséges védekezési és mentesítési munkálatokban való közreműködésben.

Azt írta: a Mol-csoport tájékoztatása szerint az éjjeli órákban a cég szlovákiai alvállalkozójának uszályán töltés közben szabálytalanság történt és jelentős mennyiségű, jelenlegi ismereteik szerint tizenegy és fél tonnányi gázolaj ömlött a Dunába Pozsonynál. Az illetékes szlovák hatóságok megkezdték az eset kivizsgálását. A folyó szlovákiai szakaszának mentesítése folyamatban van, a szlovák szakemberek habosítással és úszógátak alkalmazásával akadályozzák a szennyeződés továbbterjedését. Az OKF információi szerint a szlovák hatóságoknak sikerült a szennyeződést lokalizálniuk.

hirdetés

A vízminőséget az OKF a vízirendészettel és a vízügyi hatósággal együtt figyelik.

Hajdu Márton tájékoztatása szerint a kialakult helyzetről és a mentesítés folyamatáról rendszeres tájékoztatást adnak a szlovák hatóságok, a balesetben érintett üzem és a szállítmányozó.

Frantisek Peczár, a pozsonyi kerületi rendőrkapitányság szóvivője az MTI-vel korábban azt közölte: a meghibásodás a pozsonyi Téli kikötőben, az ásványi olajak átrakodó részlegében következett be. A rendőrség előzetes információi szerint a szennyező anyag azt követően került a folyóba, hogy annak az egyik hajóba való átszivattyúzása során elszakadt a vezeték, majd az olajos anyag az átrakodó medencébe ömlött. Az olajszennyeződés az átrakodó medencéből a Kis-Dunába és a Dunába jutott. Eltávolításán 19 tűzoltócsapat dolgozik a folyókon a pozsonyi kikötő, illetve Gutor térségében – tette hozzá.

forrás: MTI