A gázkészülékek kötelező időszakos felülvizsgálatát írná elő az NGM

A gázkészülékek, kazánok kötelező, típusonként 3, 6 vagy 12 évenkénti kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálatát írná elő az ingatlantulajdonosoknak egy nemzetgazdasági miniszteri rendelettervezet.

A minisztérium honlapján társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint az égéstermék elvezetés nélküli gázfogyasztó készüléket, és az égéstermék elvezetéssel rendelkező, de a helyiség légterétől nem független égési levegő ellátású gázfogyasztó készüléket 3 évente kellene ellenőriztetni. 6 évente be kellene vizsgáltatni a gáztűzhelyeket, és 12 évente a gázfogyasztó készülék felállítási helyiségétől elzárt égési körű készüléket. A műszaki-biztonsági felülvizsgálatot az erre jogosító engedéllyel rendelkező gázszerelő végezhetné.

hirdetés

A tervezet tartalmazza, hogy a műszaki-biztonsági felülvizsgálatról jegyzőkönyvet kell készíteni, és annak egy példányát az ingatlantulajdonosnak meg kell őriznie.
A kötelezettség a rendelet hatálybalépését követően üzembe helyezett gázfelhasználói berendezésekre és csatlakozóvezetékekre vonatkozna. Az azt megelőzően üzembe helyezett gázfelhasználói berendezés, vagy csatlakozó vezeték első műszaki-biztonsági felülvizsgálatát 2013. december 31-ig kellene elvégeztetni ott, ahol  1981. január 1-je előtt, vagy ismeretlen időpontban helyeztek üzembe berendezést, vagy csatlakozóvezetéket.
Ahol 1981. január 1-je és 1993. december 31-e közötti időszakban volt az üzembe helyezés ott 2014. december 31-ig, ahol 1994. január 1-je és 2003. december 31-e között, ott 2015. december 31-ig, illetve ahol ahol 2004. január 1-je és a rendelet hatálybalépése közötti időszakban üzembe helyezett gázfelhasználói berendezés, vagy csatlakozóvezeték van,  azt 2016 végéig lenne esedékes a felülvizsgálat.

forrás: MTI