A Gazprom ellehetetlenítette a gázszállítást Magyarországról?

Az ukrán gázszállító monopolcég, az Ukrtranszgaz vezetője szerint a Gazprom annyira megemelte a földgáz árát Magyarországnak, hogy ettől Ukrajnának már nem éri meg Magyarországról importálnia a gázt.

kép: OliBac

kép: OliBac

Ihor Prokopiv szerdai kijelentését számos orosz és ukrán hírportál idézte. Prokopiv azt mondta: szerdán “Magyarország felől igen kevés földgáz érkezett. Ezt az oroszok jól kitalálták, mesterséges helyzetet teremtettek az árral a magyar gázpiacon. Az energiahordozó ára ezer köbméterenként mintegy 400 dollár. Ez számunkra túl magas ár.”

Az ukrán illetékes szerint a Gazprom “szállítási felárat” számol fel, amelyet számos módon elérhet. A Szevodnya című ukrán napilap szerint az orosz vállalat export felárat szabott ki a Magyarországon keresztüli gázszállításra. Ez a reverz irányú szállítást, azaz a földgáz Ukrajnába való visszaszivattyúzását megdrágítja.

hirdetés

Ihor Prokopiv azt mondta, “az Ukrajnának szánt szlovák földgáz ára ezer köbméterenként 320-330 dollár”.

Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon át. Magyarországon keresztül maximum napi 16 millió köbméter földgáz juthat el Ukrajnába.

Ukrajna harmadik hónapja nem tudja maximális szintre emelni a gázimportot Magyarországról – közölte egyebek között a biz.liga.net. A napi átlagos gázexport 3-5 millió köbméter volt Magyarországról az ukrán hírportál szerint.

MTI

Vélemény, hozzászólás?