A Gazprom felfüggesztette az Ukrajnába irányuló földgázszállítást

A Gazprom orosz gázipari vállalat felfüggesztette az Ukrajnába irányuló földgázexportot szerda délelőtt, mert az előre kifizetett mennyiséget teljes egészében leszállította, ráadásul nem érkezett új megrendelés sem az ukrán féltől. A hatályban lévő orosz-ukrán gázszállítási megállapodás alapján a Gazprom csak az előre kifizetett mennyiséget köteles eljuttatni Ukrajnába.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója közölte: attól tart, hogy az Európába irányuló orosz földgáz ukrán megbízható tranzitjára komoly kockázatokat jelent a Naftohaz ukrán energetikai vállalat azon döntése, miszerint nem vásárol orosz földgázt.

Gázvezeték nyomásmérő

A Naftohaz azonnal jelezte, hogy biztosítani fogja az európai gázimport zavartalan áthaladását Ukrajna területén. Az ukrán kormányfő pedig leszögezte, hogy nem Oroszország nem szállít, hanem Ukrajna nem vásárol orosz földgázt.

Az Európában felhasznált földgáz 15 százaléka halad át Ukrajna területén is. Oroszország és Ukrajna egyaránt azt szokta bizonygatni, hogy kettejük gázkonfliktusa nem érinti a tranzitszállításokat. Újságíróknak nyilatkozva Miller arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna nem halmozott fel elegendő gázkészletet a téli időszakra készülve, és még be sem köszöntött az igazi hideg, de már megkezdte a föld alatti tározók megcsapolását. Az, hogy az ukrán fél nem hajlandó Oroszországtól földgázt vásárolni, komoly kockázatokat teremt az Európába irányuló orosz földgáz biztonságos ukrajnai tranzitjára, valamint az ukrán fogyasztók gázigényének kielégítésére – hangoztatta Miller.

hirdetés

Andrij Koboljev, a Naftohaz vezérigazgatója még hétfőn kijelentette, hogy Ukrajna európai partnerektől is be tudja szerezni a szükséges földgázt télen, ha Oroszország elzárja a gázcsapokat. Szerdán kiadott közleményében Koboljev leszögezte, hogy Ukrajna biztosítani fogja az Európába irányuló orosz gázszállítások tranzitját, miként azt az utóbbi másfél évben tette.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány szerdai ülésén leszögezte, hogy a Naftohaz a kormány döntésének megfelelően állította le az orosz földgáz beszerzését. Nem a Gazprom nem szállít, hanem az ukrán fél nem vásárol – hangoztatta Jacenyuk, hozzátéve: a döntés hátterében az áll, hogy az európai partnerektől kapott árajánlatok sokkal kedvezőbbek, mint az oroszországi.

Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy nem látja szükségesnek orosz földgáz importját ebben a negyedévben. Szerinte Ukrajna gáztartalékainak szintje megfelelő, emellett arra számít, hogy jövőre csökken az orosz földgáz ára.

A Gazprom október 12-én újította fel ukrajnai gázimportját, köszönhetően a téli gázszállításról szóló megállapodás megkötésének. Az orosz-ukrán gázkonfliktus sokadik epizódja egy olyan pillanatban kezdődött el, amikor tovább éleződött a feszültség a két ország között, mert a hét végén szabotázs miatt megszakadt a Krím félsziget áramellátása Ukrajna felől. Ráadásul az ukrán kormány hétfőn úgy döntött, hogy megtiltja az ukrán területekről a félszigetre irányuló áruszállítást

energiaoldal.hu – MTI