A Gazprom tart a Rosznyefty konkurenciájától

A Gazprom nem fogja aláírni azt az ügynöki szerződést a Rosznyefttyel, amely lehetővé tenné az utóbbi vállalat számára a földgáz európai exportját – írta szerdán az RBK című független orosz gazdasági lap.

A Gazprom a múlt héten kapta meg az orosz energiaügyi minisztériumtól az ügynöki szerződés tervezetét, amely lehetőséget nyitna Rosznyefty előtt, hogy gázt exportáljon Nagy-Britanniába. Az elképzelés értelmében a Gazprom megvásárolná a Rosznyeftytől az energiahordozót, és a BP-nek továbbítaná.

kép: rosneft.com

kép: rosneft.com

hirdetés

Az orosz gázipari monopólium a lényegét és a formáját tekintve is ellenzi a megállapodás-tervezetet, egyebek között azért, mert ennek következtében oroszországi gáz versenyezne ugyancsak oroszországival.

Aggodalmak hangzottak el a Gazprom részéről a csővezeték áteresztő kapacitásával kapcsolatban is.

Vlagyimir Drebencov, a BP szakértője szerint a Rosznyefty és a szintén európai vezetékes gázkivitelre törekvő NOVATEK ennek ellenére megkapja a gázexport jogát “az egységes exportcsatornán”, vagyis a Gazpromon keresztül, mert kormányzati nyilatkozatok arra utalnak, hogy ez már eldöntött kérdés.
Rámutatott, hogy Oroszország több gázt kíván exportálni, és a független termelők bekapcsolódása esetén a Gazprom tevékenysége már nem ütközik az EU monopóliumellenes korlátozásaiba.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?