A jelentős igénylés miatt már az első nap fel kellett függeszteni négy energetikai pályázatot

Az első néhány órában az eredeti keret több mint négyszeresére érkezett igénylés, ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az első nap felfüggesztette a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) négy pályázatát. A kiírások 50,5 milliárd forint értékben három energiahatékonysági és egy megújuló energia témakörben kínáltak támogatást – tájékoztatta az ügynökség kedden az MTI-t.

Az NFÜ közleménye szerint a korábban is nagyon népszerű energetikai pályázatok újbóli kiírását több mint kétéves várakozás előzte meg. A kormány 2011 decemberében kezdeményezte az Európai Bizottságnál az operatív programok módosítását. A brüsszeli döntés mintegy 9 hónapos várakozás és sikeres tárgyalási sorozat után született meg, Magyarország 2012 augusztusában 108 milliárd forint értékben csoportosíthatott át forrást energetikai pályázatokra.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott pályázati felhívások már négy hónapja, 2012 októbere óta elérhetők voltak az NFÜ honlapján, majd decembertől az energiahatékonyságot, januártól pedig a megújuló energetikai fejlesztéseket támogató végleges felhívások hivatalosan is megjelentek. Így mindenki számára egyenlő idő és információ állt rendelkezésre a pályázatok benyújtásához – emelte ki a fejlesztési ügynökség.

hirdetés

A jelentős érdeklődés miatt még a határidő lejárta előtt eldőlt a 34 milliárd forint keretösszeggel kiírt három energiahatékonysági pályázat sorsa, amelyek komplex energiahatékonysági épület-felújításra, épületek megújuló energia felhasználásának elősegítésére és a távhőszektor energetikai korszerűsítésére vonatkoztak.

A megújuló energia alapú villamos energia, kapcsolt hő és villamos energia, valamint biometán termelés című kiírást a hétfői nappal szintén felfüggesztette az NFÜ, ennek oka ugyancsak a rendelkezésre álló 16,5 milliárd forintos keret valószínűsíthető kimerülése. A jogszabálynak megfelelően a 2013. február 20-án, szerdán éjfélig postára adott pályázatokat az NFÜ elbírálja, a bírálat eredményéről a döntést követően a pályázókat tájékoztatja.

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján hasonlóan gyors felfüggesztésre lehet számítani a következő napokban megnyíló további két, 18,5 milliárd forintos keretösszegű, megújuló energia alkalmazásán alapuló pályázatnál is – közölte az ügynökség.

Az NFÜ közleményében kiemelte: az utóbbi időszakban több hasonló programot is fel kellett függeszteni a források kimerülése miatt. Az ügynökség szerint ez mutatja, hogy a pályázók is érzik a 2007-2013-as tervezési időszak végének közeledtét. Ez azonban még inkább lehetővé teszi, hogy a források mielőbbi lekötésével még több sikeres projekt valósulhasson meg, ami növeli Magyarország esélyeit az uniós támogatási keret sikeres lehívására – hangsúlyozta az NFÜ.

 

Kapcsolódó cikkek
Felfüggesztésre kerül a települési szilárd hulladéklerakókat érintő pályázat

A települési szilárd hulladéklerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzését támogató kiírás felfüggesztésre kerül-tudatta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A 2013. Elolvasom

Fontos információk a megújuló energiaforrás témakörben pályázóknak

Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent „Megújuló energiaforrás hasznosítására irányuló beruházások finanszírozását szolgáló pénzügyi konstrukció (kedvezményes hitel program)” című (KEOP-2013-4.8.0 Elolvasom

Lassan haladnak a hulladékberuházások

A Környezet és Energia Operatív Program keretében a hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztésére rendelkezésre álló 120 milliárd forintos keretből 20 hulladékgazdálkodási projektet Elolvasom

1 km bicikliút 100 millió forintért

Használhatatlan bicikliutak is épültek az EU pénzéből – összesen 50 milliárd forintért Több hónapos titkolózás után májusban nyilvánosságra hozta a Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?