A konnektor megöli a laptopot?

Ennyire azért nem súlyos a helyzet, de az tény, hogy a folyamatosan hálózatról üzemelő laptopok akkumulátorainak az élettartama drasztikusan lecsökkenhet!

A LAPTOPOK RENDKÍVÜLI MÓDON elterjedtek az utóbbi években annak köszönhetően, hogy egy asztali számítógépéhez hasonló teljesítményt nyújtanak, kevés helyet igényelnek, könnyen hordozhatók és ráadásul hálózati áram nélkül is üzemeltethetők. A jobb készülékek akár többórás konnektormentes munkát is lehetővé tesznek, de csak addig, amíg az akkumulátorok jó „egészségnek” örvendenek.

Előfordul azonban, hogy hetekig, hónapokig egy helyben használjuk a gépet, és ilyenkor ki sem húzzuk a konnektorból, nem beszélve azokról, akik kizárólag helyben használják a laptopjukat. Kevesen gondolnák azonban, hogy a folyamatosan hálózatról történő használat kárt tehet az akkuban, a Wired szerint pedig pont ez a helyzet.

Ha az akkumulátor töltöttsége eléri a 100%-ot, jobban tesszük, ha kihúzzuk a töltőt a konnektorból. Ha pedig igazán jót akarunk tenni neki, akkor csak 80%-ig töltsük, és ne hagyjuk 40% alá csökkenni az energiaszintet. Ezzel akár négyszeresére növelhetjük a lítium-polimer akkuk élettartamát.

hirdetés

A Battery Egyetem szerint egy rendszeresen teljesen lemerített lítiumion-akkumulátor mindössze 300–500 töltési-kisütési ciklust bír ki, ráadásul a gyártók elég optimistán adják meg a hivatalos adatokat, hiszen úgyis kevesen reklamálnak a tönkremenő akkuk miatt. Ha csak 50%-ig merítjük le, ez nagyjából 1200–1500 ciklusra növekszik, ha még visszafogottabbak vagyunk, akkor elvileg 4700 ciklus is elérhető.

A közhiedelemmel ellentétben a lítiumion-akkuk nem rendelkeznek memóriaeffektussal, tehát nem szükséges őket teljesen feltölteni, majd teljesen kisütni. Épp ellenkezőleg! Ezek az akkumulátorok sokkal jobban tolerálják a gyakori, de nem teljes töltéskisütést. Az intelligens akkumulátorfelügyelő elektronikák viszont igényelhetik, hogy néha végezzünk teljes ciklust, ugyanis ekkor tudják pontosan felmérni az akku állapotát.

Ügyeljünk arra is, hogy az akkumulátor ne melegedjen fel túlságosan, mert ez szintén negatívan befolyásolhatja az élettartamot. A töltöttség folyamatos figyelemmel kísérése természetesen némi kellemetlenséggel jár és megszokást igényel, de ha figyelembe vesszük némely laptop akkumulátorának igen borsos, akár 40 000 forint körüli árát, talán mégis érdemes odafigyelni. Ha már túl késő, akkor is költségkímélő lehet az új akku beszerzése helyett a régi felújítása, ezzel szintén sokat spórolhatunk.

A cikk az Energiafigyelő magazin 2015/01. számában jelent meg.

Kapcsolódó cikkek
A laptop és a hosszabb élet. Akkumulátor, hűtés, stb.

Néhány egyszerű szabály betartásával és egy kis karbantartással lényegesen meghosszabbíthatjuk a sokszor munkaeszközként használt, hordozható számítógép élettartamát. Egy átlag hordozható Elolvasom

Spórolós tippek a fűtési szezonra

Itt az ősz, megkezdődött a fűtési szezon, s vele hamarosan megérkeznek a jókora gáz-, és villanyszámlák is, melyek kifizetése egyre Elolvasom

Laptopból festővászon

Rendhagyó kezdeményezést hívott életre Fekete János vállalkozó, művészetbarát, műgyűjtő. Már nem használható laptopokat osztott szét szentendrei képzőművész barátai között. A Elolvasom

Mintegy 17 ezer forintot spórolhatnak évente új számítógéppel a háztartások

Az idősebb PC-k energiafogyasztása egy hűtőszekrényhez vagy fagyasztóhoz mérhető! Az idősebb asztali számítógépek a háztartások legéhesebb energiafogyasztói közé tartoznak. Míg Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?