A kormány célja a szénbányászat újraindítása

A kormányzat célul tűzte ki a szénkitermelés bővítését, a magyarországi szénbányászat újraindítását – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter ismertette a Magyar Bányászati Szövetség, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület és a tárca által szervezett Szent Borbála napi központi ünnepségen szerdán.
A tárcavezető ünnepi beszédében elmondta: „A minisztérium a mai napon megállapodást ír alá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzattal és bányászati szakmai szervezetekkel a borsodi szénbányászati klaszter létrehozásáról. Az együttműködés célja, hogy közös lépéseket tegyünk a szénbányák újbóli megnyitása és fejlesztése terén” – mondta el a tárcavezető.

A szénhasznosítás számos új lehetősége bontakozik ki világszerte, amelyek az egyre szigorúbb környezetvédelmi követelményeknek is megfelelnek. Közülük is kiemelendő a tiszta szén technológia, amely az erőművi ellátást környezetkímélő módon biztosítja.

hirdetés

Az energiaimport-függőségről szólva elhangzott, hogy az elmúlt tíz év alatt Magyarország kőolaj- és földgázfüggősége jelentősen növekedett. Jelenleg a hazai termelés a kőolaj-szükséglet mindössze tizedét, a földgáz-fogyasztás negyedét biztosítja. A függőség csökkentése az egyik legfontosabb nemzetbiztonsági cél, ennek érdekében szükséges a kutatás-fejlesztés felgyorsítása, a ma még nem ismert kőolaj- és földgázlelőhelyek felfedezése az ország területén. A tárcavezető fontos kormányzati célkitűzésnek nevezte a felelős állami ásványvagyon-gazdálkodás fenntartását, nyilvántartásának fejlesztését és gondozását.

Németh Lászlóné hangsúlyozta: a kormány határozott célja az ágazat megerősítése, a bányászati dolgozók megbecsülése, a tradicionális szakmai tudás megőrzése és továbbvitele. Az idén érezhetően megindult gazdasági növekedés, az alacsonyan tartott költségvetési hiánycél és a következő uniós költségvetési ciklusra kiharcolt jobb pozíciók megfelelő keretrendszert teremtenek a bányászat fejlesztéséhez is.

OrientPress Hírügynökség