A lakás helyett fűtse a ruháját!

Rengeteget lehetne spórolni, ha nem a lakásokat fűtenénk, hanem csak a ruháinkat. A Stanford Egyetem kutatóin mindenesetre nem múlik a dolog, egy olyan speciális nanohuzalos textilt fejlesztettek ki, amellyel szó szerint személyre szabhatjuk a fűtést.

Az épületek és a lakások fűtéséből adódik a globális energiafogyasztásnak közel a fele. Kényelmünkért nagy környezeti árat fizetünk, hiszen a fűtés felelős az üvegházhatású gáz globális kibocsátásának harmadáért – idézte a kutatást irányító Yi Cuit a PhysOrg hírportál.

Nanoszálas fűthető ruha

Az üvegházhatású gáz kibocsátását hatékonyabb szigeteléssel és jobb termoizolációs anyagok felhasználásával igyekeznek mérsékelni. Yi Cui és kollégái azonban más megközelítést választottak, és a helyiségek fűtése helyett az emberek „személyre szabott” melegítésére helyezték a hangsúlyt.

hirdetés

A kutatók a „közönséges” ruházat bevonására könnyű, hajlékony és „lélegző” anyagokat fejlesztettek ki. A speciális nanohuzalos ruházat sokkal hatékonyabban véd a hideg ellen, mint az átlagos viselet, ráadásul a „bevonat” kiváló elektromos vezetési tulajdonságokkal rendelkezik, így melegíthető egy külső energiaforrás segítségével.

A Stanford Egyetem tudósainak számítása szerint az általuk kifejlesztett textil révén személyenként ezer kilowattóra takarítható meg évente, annyi energia, amennyit havonta egy átlagos méretű otthon fűtésére használnak fel az amerikaiak.

Az energiatakarékos újdonságról szóló közlemény az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) folyóiratában, a Nano Letters legújabb számában látott napvilágot.

MTI – energiaoldal.hu