A lakásépítés csökkenése még nem áll meg

A lakásépítések további csökkenésre kell számítani a következő évben is az építési engedélyek alapján – mondta Székely Gáborné, a KSH lakásstatisztikai osztályának vezetője a portfolio.hu portál Lakásklubjában hétfőn Budapesten.

Nagy Gyula, az FHB Lakásárindex projektjének vezetője szerint jelenleg az első lakást vásárlóké az egyetlen piaci szegmens, amelynek van finanszírozási igénye, és nem túl kockázatos a hitelezése sem.

A statisztika szerint a 20-35 év közötti fiatalok jövedelme emelkedik a leggyorsabban, ezért tudják vállalni a lakáshitel törlesztőrészleteit – folytatta a projektvezető. Jelenleg – az MNB kimutatása szerint – havi 10 milliárd forint lakáshitelt folyósítanak a bankok, ami negatív csúcs.

kép: Csipi/indafoto.hu

hirdetés

Horváth Áron, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóintézet vezetője az energiahatékony felújítások gazdasági eredményeit mutatta be. Elmondása szerint egy 100 négyzetméteres tipikus családi ház ablakai 700 ezer forintból cserélhetők ki, ez a beruházás 19 év alatt térül meg. Ezzel szemben a külső falakat 1,1 millió forintért lehet hőszigetelni, itt a megtérülés 4 év.

Egy 10 emeletes, 365 lakásos panelháznál az ablakcsere – egy lakásra vetítve – 440 ezer forintba, míg a falak hőszigetelése 490 ezer forintba kerül. Az éves rezsi-megtakarítás ezzel 70 ezer forint, viszont a lakás ára – a környékbeliekhez képest – 1 millió forinttal magasabb – tette hozzá az előadó.

MTI