A leggyakoribb tévhitek a fűtésről!

A hideg idő beálltával természetes módon megsűrűsödnek a fűtési jó tanácsokról szóló cikkek, tippgyűjtemények. A Lakásfókusz most fordított egyet a dolgon, és nem az olvasóknak szánt szokásos jó tanácsokat veszi sorba, hanem azokat a tévhiteket, amelyek a legszívósabban tartják magukat a köztudatban a fűtéssel kapcsolatban.

Megfelelő szobahőmérséklet, hatékony szellőztetés, ruhaszárítás. Csupa egyszerűnek és kézenfekvőnek tűnő dolog, de valójában egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan csináljuk. Néha apróságokon múlhat, több kárt okozunk-e, mint hasznot, illetve hogy képesek vagyunk-e spórolni a fűtésen, vagy éppen azzal növeljük tovább a kiadásainkat, hogy takarékosak próbáltunk lenni.

 

kép: Vadics/indafoto.hu

Mi a teendő például, ha nem vagyunk otthon? Nagy hidegben semmiképp nem célravezető teljesen letekerni a fűtést. Jóllehet, a pillanatnyi szinten valóban kisebb lesz a fogyasztás, de később többet vesztünk a réven annál, amennyit megtakarítottunk a vámon. A falak hamar áthűlnek, és lakás/ház újbóli felfűtése több energiát emészt fel annál, amennyit napközben nyertünk a lekapcsolással. Éppen ezért érdemes folyamatosan egy szintet megtartani, ami nyilván néhány fokkal alacsonyabb lehet azokban az órákban, amikor nem vagyunk otthon.

hirdetés

Különösen fontos lehet a hőmérséklet egyenletes szinten tartása a fürdőszobában. Sokan gondolják úgy, hogy e mellékhelyiséget elég csak röviden felfűteni használat előtt. Sajnos azonban ezzel csak a levegőt melegítjük át, miközben a falak és a tárgyak hidegek maradnak. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy tartósan nedves lesz a fürdőszobánk. Ehelyett érdemesebb egyenletesen melegen tartani a hőmérsékletet és zuhanyzás után alaposan szellőztetni – már persze ha van rajta ablak is.

Hasonló a helyzet azzal a tévhittel kapcsolatban, hogy elég az egyik szobát fűtenünk, és az majd nyitott ajtó mellett átmelegíti a szomszédos helyiséget is. Ez sajnos nem működik, viszont fennáll annak a veszélye, hogy mondjuk a fűtetlen hálószoba hideg falán penész képződik a meleg nappaliból átáramló nedvesebb levegőből kicsapódó pára miatt.

kép: Geroj/indafoto.hu

A penészképződés veszélye egyébként akkor is fennáll, ha rosszul szellőztetünk. Sokan hiszik, hogy hidegben a levegő frissen tartásának titka, ha folyamatosan billenőn hagyjuk az ablakot. Valójában azonban a szoba levegője így alig cserélődik, viszont az ablak közelében lévő belső falfelületek lehűlnek, és a rájuk csapódó pára miatt itt is könnyebben képződik penész. Ehelyett sokkal célra vezetőbb letekert fűtés mellett lökésszerűen, tágra nyitott ablakokkal, rövid szakaszokban, de annál intenzívebben szellőztetni. És hogy még mindig ne szakadjunk el a penészesedés és a fűtés közötti összefüggésektől, érdemes megemlíteni, hogy a fűtőtesten szárított ruha is hasonló penészhatást válthat ki, mivel ez is növeli a levegő páratartalmát.

forrás: lakasfokusz.postr.hu