A magyar vízipari tudástőke exportképes termék

A magyarországi víziparban felhalmozódott tudástőke exportképes termékké vált – mondta Áder János köztársasági elnök a Budapesti Víz Világtalálkozón, szerdán Budapesten.

Az államfő a tanácskozás második napján megtekintette a vízipari szakkiállítást, majd újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett a keddi megnyitón elmondott szavaira, “napjainkban a szemünk láttára bontakozik ki a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz drámája”.

Áder János köztársasági elnök (k), mellette Hendrich Balázs, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója (j6), Joó István, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 tanácskozást előkészítő tárcaközi bizottság elnöke, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára (j5) és Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója (j2) a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 konferencia részeként megrendezett Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások című expón a Millenáris B épületében 2019. október 16-án. A szakkiállításon kétezer négyzetméteren 30 kiállító mutatja be a magyar vízipar innovációit, amelyek fontos szerepet játszhatnak a vízválság megelőzésében. MTI/Illyés Tibor

hirdetés

A résztvevőknek azt ajánlotta, ha kíváncsiak a megoldásokra, a magyar innovációkra, akkor tájékozódjanak a szakkiállításon. Úgy fogalmazott, ha azt a kérdést tesszük fel, “hogy látunk-e megoldást, magyar megoldást” arra, hogy például miként lehet megakadályozni a talajeróziót, csökkenteni a hálózati veszteséget, hatékonyan megtisztítatni a szennyvizet, akár emberi fogyasztásra, de öntözésre, ipari felhasználásra mindenképp alkalmassá tenni, akkor itt sokféle megoldást lehet találni.
A köztársasági elnök kiemelte: a kiállításon azt látni, hogy egyetemek, vízipari szereplők, valamint a szakigazgatás résztvevői hogyan kezdtek el közösen gondolkodni az elmúlt években, és hogy ez a munkakapcsolat hogyan válik egyre gyümölcsözőbbé.
Kitért rá: itt nemcsak magyarországi problémákra adnak megoldásokat, hanem a világ más tájain jelentkező gondokra is.
Áder János emellett hangsúlyozta a magyarországi vízügyi képzés jelentőségét is.
Közölte: a szakkiállítás minden alkalommal egyre színvonalasabb, informatívabb és a laikusoknak is egyre közérthetőbb.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?