A magyarok egyharmada biciklizik takarékosságból

A magyarok 34,1 százaléka – anyagi okokból – az elmúlt 2-3 évben többet használta kerékpárját közlekedési eszközként, mint a korábbi években. A rendszeresen kerékpározók 42,7 százaléka 5 ezer forint alatti összeget, 42 százaléka 5 és 10 ezer forint közötti összeget, míg 15,3 százaléka 10 ezer forintot meghaladó összeget takarított meg havonta annak köszönhetően, hogy nem autóval vagy közösségi közlekedéssel jutott el például munkahelyére vagy bevásárolni.

Többek között ezek derülnek ki abból az online kérdőíves kutatásból, amelyet az AEGONdirekt.hu egoMedia üzletága végzett el a 930 ezer főt számláló adatbázisából kiválasztott, 21,853 kerékpáros körében.

kép: anna schwelung/indafoto.hu

kép: anna schwelung/indafoto.hu

A biciklisek 80 százaléka nem érzi magát teljes biztonságban
Az egoMedia kutatása arra is rákérdezett, kerékpározás közben mennyire érezzük magunkat biztonságban. Az eredmény lesújtó: a közel 22 ezer megkérdezett csupán 18,89 százaléka (4129 fő) válaszolta azt, hogy teljes biztonságban érzi magát az utakon. Biztonságukért azonban ők sem tesznek meg mindent: átlagosan ugyanis négyből három bringás (a megkérdezettek 76,09 százaléka) nem használ sisakot, illetve térd- és könyökvédőt, és 20 százalékuk (4580 válaszoló) két kerekűje még a KRESZ által kötelezően előírt valamennyi eszközzel (első-hátsó lámpa, fényvisszaverő prizma, csengő, küllőprizma) sem rendelkezik.

kép: anna schwelung/indafoto.hu

kép: anna schwelung/indafoto.hu

hirdetés

Most jön a legveszélyesebb időszak
Az egoMedia kutatásának megállapításait a statisztikák is visszaigazolják, hiszen – a biciklizés népszerűségével együtt – az elmúlt években drámaian emelkedett a közúti közlekedési balesetekben elhunyt kerékpárosok aránya is: ez a 2008-as 10,94 százalékról a tavalyi évre 15 százalékra emelkedett (az összes, közúti közlekedési balesetben meghalt személy számához viszonyítva). Most kell óvatosnak lenniük a két keréken közlekedőknek, mivel az elmúlt évek adatai szerint a következő két és fél hónapban történik a bringások által okozott évi nagyjából 2000 baleset mintegy 40 százaléka. A kutatás kapcsán az is kiderült, hogy szerencsések azok, akik biztosítást kötöttek a kerékpárjukra, ugyanis az AEGONdirekt.hu adatai szerint közülük senkit nem ért baleset vagy lopáskár az elmúlt egy évben.

kép: kerekesjani/indafoto.hu

kép: kerekesjani/indafoto.hu

Támadnak a biciklitolvajok
A hazai kerékpárosok körében elvégzett kutatás során az egoMedia rákérdezett arra is, hogyan védjük kerékpárunkat, s ebből sajnos kiderült, sokszor mi magunk játszunk a tolvajok kezére. A 21,853 rendszeresen kerékpározó mintegy 10 százaléka (2166 fő) jelölte meg azt a választ, hogy járművét lezáratlanul szokta hagyni, míg 59 százalékuk (12,905 válaszoló) csak látszólagos védelmet jelentő, gyenge minőségű lánccal vagy spirálzárral szokta biciklijét rögzíteni. „A kutatás is megerősítette ugyanakkor azt a tényt, hogy a kerékpárosok egy jelentős része elővigyázatosabbá vált: az anyagi veszteségeket lopás-, elemi- és töréskár esetén megtérítő és akár a személyi sérülésekre is fedezetet kínáló kerékpár biztosítás iránt, több tízezren érdeklődtek” – mondja Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu vezérigazgatója.

kép: KGBphoto/indafoto.hu

kép: KGBphoto/indafoto.hu

OrientPress Hírügynökség