A magyarok többsége akarja, izé, nem akarja Paks II-t

Az MVM legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyarok többsége támogatja a paksi atomerőmű bővítését. A Grennpeace is kutatott, szerintük meg nem…


A közlemény szerint a kutatási eredmények évek óta a bővítést pártolók többségét mutatják ki. A TNS Hoffmann az MVM csoport számára április 30-a és május 14-e között, 1004 fős, a 15 évesnél idősebb lakosságra reprezentatív minta személyes megkérdezésével végzett közvélemény-kutatása szerint leginkább a villamos-energia árának meg-fizethető szinten tartását és az ország energiafüggőségének csökkenését tartják a megkérdezettek a paksi atomerőmű bővítése előnyének.

Illusztráció. kép:  p-duke

Illusztráció. kép: p-duke

A kutatás azt is kiemeli, hogy az új atomerőművi blokkok létesítése kedvezően hat a szén-dioxid kibocsátás mentes energiatermelésre és gazdaságélénkítő hatása is jelentős. A túlnyomó többség ugyanakkor nem támogatná a paksi atomerőmű esetleges magánkézbe adását.

A lakosság 74 százaléka ért egyet azzal, hogy Magyarországon működik atomerőmű. A legutolsó felmérés alapján a paksi atomerőmű bővítését a magyar lakosság 58 százaléka kifejezetten támogatja – áll a közleményben.

A Greenpeace szintén legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint azonban a magyarok majdnem kétharmada elutasítja, hogy orosz hitelből, orosz nagyvállalatok bevonásával épüljön meg Paks 2, ugyanakkor nagyon magas itthon a megújuló energiaforrások támogatottsága. A megkérdezettek 87%-a azt szeretné, hogy Magyarország elsősorban tiszta forrásból származó energiát használjon.

hirdetés
Illusztráció. kép:  Daniel Orth

Illusztráció. kép:
Daniel Orth

A visegrádi négyek országaiban végzett közvélemény-kutatás szerint a politikusok homlokegyenest máshogyan cselekszenek, mint amit a lakosság elvárna tőlük a megújuló energiaforrások használatával kapcsolatban. A megkérdezettek szerint egyértelműen növelni kell a tiszta energiaforrások arányát, az érintett országok döntéshozói azonban elutasítják az Európai Bizottság és az egyes tagállamok erre vonatkozó javaslatait.

A 2500 fő részvételével végzett közvélemény-kutatást a Greenpeace megbízásából egy független nemzetközi közvélemény-kutató, az Ipsos készítette 2014 júniusában. A válaszadók 80%-a szerint a megújuló energiaforrások arányának növelése csökkentené országuk energiaimport-függőségét, és a válaszadók 76%-a szerint az energiamegtakarítás szintén ugyanezt segíti elő.

A V4-országok lakosságának 86%-a kötelezővé is tenné az Európai Unió országaiban a megújuló energiaforrások arányának növelését, a magyar válaszadók között pedig ez az arány még magasabb, több mint 90%. Az összes megkérdezett 85%-a emellett az energiaveszteség csökkentésére is kötelezné a tagállamokat. A paksi atomerőmű bővítését a magyarok 59%-a ellenzi a jelenlegi konstrukció szerint, és csupán 6% az, aki kifejezetten pártolja a beruházást.

Greenpeace paksi bővítés kutatásA kutatás eredménye világos jelzés a döntéshozók számára. A lakosság megújuló energiaforrásokat szeretne. „Olyan bátor vezetőkre van szükségünk, akik hallgatnak az emberek véleményére. Olyanokra, akik felismerik, hogy a régiónk energiafüggetlenségének alapja az enegiahatékonyság növelése és a helyi megújuló források használata. A valódi vezetők a megújulókat választják” – mondta Mező János, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

Ön melyik többséghez tartozik?

MTI, greenpeace, energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?