A másodfokú hatóság új döntésére vár a heiligenkreuzi beruházó

A másodfokon eljáró Környezetvédelmi Szenátus új döntésére vár jelenleg a heiligenkreuzi szemétégető beruházója, miután a közigazgatási bíróság a szenátus első döntését megsemmisítette – közölte csütörtökön a vállalat szóvivője az MTI érdeklődésére.

Az osztrák Környezetvédelmi Szenátusnak új határozatot kell kiadnia a környezetvédelmi engedély tárgyában, miután előző határozatát a bíróság formai hiba miatt hatályon kívül helyezte – mondta Elke Hohlagschwandtner.

kép: pronas.hu

A környezetvédelmi engedélyezési eljárás automatikusan, a BEGAS külön kérvényezése nélkül visszakerül a szenátushoz – tette hozzá az MTI kérdésére. Rámutatott, hogy a bíróság nem a másodfokú határozat tartalmát vizsgálta felül, hanem eljárási hibát állapított meg.

A vállalat honlapján olvasható közlemény szerint a BEGAS “megvizsgálja a projekt jogi és gazdasági környezetét és az eredmények alapján dönt a továbbiakról”. A szóvivő kifejtette: a szenátus új döntésének birtokában vizsgálja majd meg a cég a projekt gazdasági környezetét.

hirdetés

Elke Hohlagschwandtner nem kívánt találgatásba bocsátkozni arról, hogy a beruházástól való visszalépés is lehet-e a majdani mérlegelés eredménye. “Ezt most nem tudjuk megmondani. A (szenátus) döntésétől függ” – mondta. Kitért arra is: nincs becslésük arról, hogy meddig tarthat az eljárás.

A BEGAS tartományi gázszolgáltató nagy teljesítményű, a vállalat álláspontja szerint korszerű technológián alapuló hulladékégetője évi 325 ezer tonna szemetet és szennyvíziszapot dolgozna fel. A 115 millió euró beruházással épülő szemétégető építése ellen osztrák és magyar környezetvédők, Szentgotthárd önkormányzata, az Őrségi Nemzeti Park, valamint magánszemélyek évek óta tiltakoznak. A döntés felülvizsgálatát visszatérően szorgalmazták az elmúlt években magyar kormány- és ellenzéki pártok is.

A beruházás ellen tiltakozók szerint a létesítmény megváltoztatná a táj képét, sérti az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi érdekeit, környezeti terhelést jelentene, és gazdaságilag sem megalapozott, mivel a tartományban nem keletkezik elég szemét a működtetéséhez, ezért “szemétimportra” lenne szükség.

Szerdán a Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) magyar környezetvédelmi civil összefogás adott értesítést a honlapján arról, hogy egy osztrák partner egyesület, a BIGAS az engedély visszavonásáról tájékoztatta őket.

A PRONAS közleményében annak a nézetének adott hangot, hogy mivel az újabb engedélyezési eljárás több évbe telne, és ismételten jelentős költségeket okozna, jogosan feltételezhető, hogy a beruházó végleg eláll eredeti szándékától.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?