A megújuló is lehet látványos

A napokban járta be a világsajtót az észak-kínai Datong mellett épült Panda Power Plantnek nevezett naperőműrőről készített kép. Ennél valóban nem láttunk még “cukibbat” – egy óriási panda alakot formálnak a napelemek, ami kétségkívül látványos és nehezen felejthető.

Íme a barátságos kinézetű 100 megawattos Panda erőműről készült kép:

A formai újdonságként ható Panda naperőművek, Kína – tervezett teljesítmény: 100 megawatt. Kép forrása: United Photovoltaics Group

A formai újdonságként ható Panda naperőművek, Kína – tervezett teljesítmény: 100 megawatt. Kép forrása: United Photovoltaics Group

hirdetés

Nem mellékesen ez a beruházás egy komoly gazdaságpolitikai iránynak is a kezdete. A “Belt and Road”-ként vagy “Egy Övezet, Egy Út” -ként elnevezett beruházási program keretében a kínai kormányzat összesen 68 országban szeretne piacot szerezni a kínai infrastrukturális és energetikai beruházásoknak.

A Panda erőmű kapacitásairól azt tudjuk, hogy 100 MW-osra tervezték, ennek felét tudták eddig rácsatlakoztatni az áramhálózatra. A 100 megawattos Panda erőmű 25 év alatt 3,2 milliárd kilowattóra zöld áramot fog megtermelni.

Ez pontosan 1,056 millió tonna szén, vagy 2,74 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását eredményezi. A beruházás költségeiről nem tudni.

forrás, és további látványos óriáserőművek képei: chikansplanet.blog.hu