A méhek rákaphatnak a rovarirtóra

A dohányzók nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálék ízére – derítették ki brit kutatók.

Minél több ilyen vegyszert fogyasztanak, annál többre vágynak – mutatták ki az Imperial College London kutatói a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A kutatók felfedezése azt jelzi, hogy az eddig véltnél jóval nagyobb a kockázata annak, hogy káros rovarirtó által szennyezett nektár kerül be a méhkolóniákba.
Tanulmányukban a szakemberek a poszméheknek kétféle cukoroldatot ajánlottak fel fogyasztásra, az egyik oldat neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóval volt keverve. Egy idő után a méhek egyre inkább a rovarirtó-ízű cukros oldatot részesítették előnyben.

hirdetés

A kutatók 10 méhkolóniát követtek figyelemmel tíz napon át. Minden méhrajnak hozzáférése volt saját nektárgyűjtő területéhez, ahová a kutatók kihelyezték a cukros oldatokat tartalmazó etetőket.
A tanulmány vezető szerzője, Andres Arce elmondta: a neonikotinoidokról készült számos korábbi kutatásban kizárólag rovarirtóval kevert élelemmel táplálták a méheket, ám a valóságban a méhek választhatnak. Tudni akartuk, hogy a méhek érzékelik-e a rovarirtószert, és megtanulják-e elkerülni azt azáltal, hogy nem szennyezetett élelmet is felajánlottunk nekik”.
Kezdetben a méhek elkerülték a neonikotinoiddal kevert oldatot, ám amint megízlelték, egyre jobban kezdték előnyben részesíteni az ilyen táplálékot” – idézte Richard Gillt, az Imperial College London kutatóját a The Guardain című brit napilap honlapja.
“Érdekes, hogy a neonikotinoidok a rovaroknál ugyanazokat a receptorokat veszik célba, mint amelyeket emlősök esetében a nikotin” – magyarázta a kutató.
A neonikotinoid hatóanyagú rovarirtó szerek vegyileg hasonlóak a dohányban lévő nikotinhoz, amely függőséget okoz.
2013-ban az Európai Unióban részleges tilalmat rendeltek el három széles körben használt neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóra, mivel kimutatták, hogy káros a méhekre. A tilalmat most kiterjesztették minden termény esetében, amelyet nem üvegházban termesztenek.
Arce hangsúlyozta, további kutatásokat kell folytatni, hogy megértsék azt, miért részesítik előnyben a rovarok a rovarirtó ízét.

energiaoldal.hu – MTI

Kapcsolódó cikkek
Zombiméhek foglalták el Amerikát

A biológusok által körülbelül másfél éve, San Francisco közelében felfedezett zombiméhek az egész Egyesült Államok területén elterjedtek. Legfrissebb adatok szerint Elolvasom

A magyar méhészet is kidől az akácosokkal?

A mintegy 20 ezer magyar méhész megélhetését veszélyezteti az EU akácosok kiirtásáról hozott döntése - nyilatkozta a Rádió Orientnek Mészáros Elolvasom

Negyven éve nem volt ilyen gyenge méztermés Békésben

A rendkívül rossz időjárás miatt az átlagos termésmennyiségnek alig a fele került idén a hordókba – mondta az MTI-nek Haász Elolvasom

A vizsgált paprikaminták kétharmada szennyezett volt

A Greenpeace március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?