A mohácsi polgármester az ivóvíz használatának korlátozását kéri

Veszélybe került a szennyvíz biztonságos elvezetése az árvíz miatt Mohácson, ezért a település polgármestere a vezetékes ivóvíz használatának korlátozására kéri a város és a közeli Lánycsók lakosságát.

Szekó József (Fidesz-KDNP) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében a probléma okaként azt jelölte meg, hogy a felszín alatt áramló Duna-víz a városi szennyvíz-végátemelő előtt kimosta a földet az úttest, a járda, a szomszédos ingatlan és a különböző közművezetékek alól, ennek következtében károsodott a Mohács szennyvizét a városi végátemelőbe juttató szennyvízcsatorna.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

MTI Fotó: Ujvári Sándor

„A hiba elhárításán az érintett szolgáltatók és a katasztrófavédelemszakemberei megfeszítve dolgoznak az önkormányzat koordinálása mellett” – tette hozzá.

hirdetés

A politikus arra szólította fel a Mohácson és Lánycsókon élőket, hogy minimális mértékben terheljék a szennyvízcsatorna-hálózatot. A vezetékes vizet átmeneti ideig csak a legalapvetőbb szükségleteikhez használják, s olyan halasztható feladatok elvégzéséhez ne, mint a gépkocsimosás vagy a medencefeltöltés.

Szekó József kitért arra, hogy bár a Duna Mohácsnál a valaha mért egyik legnagyobb, 964 centiméteres vízmagasságon tetőzött, a várost nem fenyegeti az elöntés veszélye.

„A tetőzés nagyjából másfél méterrel a meglévő gátak és védművek magassági szintje alatt következett be. A város, az önkormányzat, az érintett hatóságok, szervezetek, az itt élők egy emberként küzdenek az árral” – olvasható a közleményben.