A Mol 750 millió euró értékben kötvényt bocsát ki

Mol Nyrt. 750 millió euró értékben bocsát ki kötvényt, a társaság csütörtöki közlése szerint a kötvények árazása lezárult, a kibocsátásra várhatóan az április 25-én kezdődő héten kerül sor.

Simola József, a Mol-csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese az MTI-nek kifejtette: eredetileg 500 millió eurót célzott meg az olajipari konszern, azonban a többszörös túljegyzés miatt 750 millió euróra emelték a kötvénykibocsátás összegét.

mol

A 7 éves futamidejű kötvények 2,625 százalékos éves kamattal és 2,75 százalékos hozammal rendelkeznek. A pénzügyi vezérigazgató-helyettes megerősítette azt is, hogy az új kibocsátás az olajcég kötvénykötelezettségeinek refinanszírozására szolgál.

hirdetés

Simola József úgy vélte, hogy a jelenlegi olajiparági környezetet és bizonytalanságot figyelembe véve a csütörtöki tranzakció pozitív mérföldkőnek számít, a kötvénybefektetők részéről hosszú távú bizalom megszavazását jelenti a Mol felé. Emellett azon döntést is megerősíti, amellyel év elején az igazgatóság megszüntette a Magnolia ügylet 610 millió euró értékű, lejárat nélküli finanszírozási struktúráját – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy regionális és iparági összehasonlításban is kiemelten alacsony kupon mellett tudta a Mol kibocsátani a kötvényt. Példának megemlítette, hogy lényegesen kedvezőbb kondíciókat ért el, mint a Horvát Villamos Művek (HEP), valamint a horvát állam.

Ortutay Zsuzsanna, a Mol-csoport treasury igazgatója a Fitch Ratings minősítéséről úgy nyilatkozott: a kötvény hitelminősítése megegyezik a Mol, mint kibocsátó kockázatával, mivel semmilyen speciális biztosítékot nem kapnak a kötvénytulajdonosok.

A Fitch márciusi döntésével kapcsolatban azt mondta: az, hogy a hitelminősítő stabilra javította a Mol osztályzati kilátását az olajipari vállalat szolid üzleti modelljének elismerése, valamint igazolja, hogy a Mol üzleti eredménye sokkal kevésbé kitett az olajár-ingadozásnak, a vállalat egyensúlyban tudja tartani költéseit és beruházásait.

energiaoldal.hu – MTI