A Mol olajat talált Irakban

Kereskedelmi értékűnek minősítette a Mol 100 százalékos leányvállalata, a Kalegran Ltd. az Irak kurdisztáni régiójában található kutatási blokkból származó olajat.

  • A MOL-csoport tartós tesztje megerősítette a hosszú távú, fenntartható termelés lehetőségét
  • Újabb fúróberendezések üzembe állításával a MOL-csoport felgyorsítja munkaprogramját
  • A termelés korai fázisa várhatóan 2014 első negyedévében folytatódhat a Bijell-1B-ből

BUDAPEST – 2013. november 4. – A Kalegran Ltd., a MOL 100%-os leányvállalata, az Irak kurdisztáni régiójában található Akri-Bijeel blokkját kereskedelmi értékűeknek minősítette. A minősítés a Bijell-1 kút jura és a Bakrman-1 kút triász rétegben elért találatain alapul.

kép: mol.hu

kép: mol.hu

hirdetés

A Bakrman-1 kutatófúrás februárban bejelentett találatát követően a kúton 24 napos tesztet hajtottak végre 2013. július 25. és augusztus 26. között. A teszteredmények könnyűolaj és savanyú, kevert gáz jelenlétét bizonyították. A maximális olajtermelés 3.192 hordó/nap, a gáztermelés 10,19 millió köbláb/nap volt.

A teszt megerősítette a hosszú távú, fenntartható termelés lehetőségét. Annak érdekében, hogy a korai termelés 2015 folyamán megindulhasson, további két lehatároló kutat tervezünk mélyíteni 2014-ben, illetve a termeltetéshez szükséges létesítmény üzembe helyezésére is sor kerül már 2015-ben. A munkaprogram további fúrásai a jura tárolószintet is célozzák, amelyet jelenleg további potenciálként kezelünk.

A Kalegran Ltd. és partnerei folytatják a megkezdett mezőlehatárolási munkaprogramot a Bijell mezőn. A próbatermeltetéshez kiépítettük és üzembe helyeztük a szükséges felszíni létesítményeket, melyek összkapacitása 10.000 hordó/nap. A termelés korai fázisa várhatóan 2014 első negyedévében folytatódhat a Bijell-1B-ből. A rendelkezésre álló termelő üzem napi 10.000 hordós olajtermelési maximuma 2014 év végén lesz elérhető három kút (Bijell-2, Bijell-4 és Bijell-6) bekötését követően.

„Örömmel számolok be arról, hogy a Bakrman találat hosszú tesztjét követően az Akri-Bijeel blokkot kereskedelmi értékűnek tekintjük – mondta Alexander Dodds, a MOL kutatás-termelés ügyvezető igazgatója. – Szintén fontos megjegyezni, hogy a Bijeel blokkban új fúróberendezések üzembe állításával szándékozik a MOL a munkaprogramot felgyorsítani, annak érdekében, hogy a mezőlehatárolás minél hamarabb befejeződjön, termelésünket pedig a lehető legmagasabb szintre emeljük 2014 folyamán. Ezen bejelentés egy újabb fontos mérföldkő a Kurdisztáni Regionális Kormányzattal való gyümölcsöző kapcsolatunkban, mely nem csak az olaj és gáziparban történő jövedelmező együttműködésünkre terjed ki, hanem a helyi közösségek egyre szélesebb körű támogatását is magában foglalja.”

 forrás: mol.hu

Vélemény, hozzászólás?