A nagy rezsicsörte

Nyilatkozatháborúba torkollott, hogy Bajnai Gordon és az Együtt 2014 politikusai nem írják alá a „nagy rezsihazugság” adatgyűjtő íveit és ugyanezt javasolják a változást akaró polgároknak is, amit csütörtökön közölt a választási szövetség az MTI-vel.

Bajnaiék úgy értékelik, az aláírásgyűjtés valójában politikai adatgyűjtés. Többször kiderült már, hogy a magyar választópolgárok adatai nincsenek biztonságban a Fidesznél, mert Kubatov Gábor olyan tiltott listákat állít elő belőlük, amelyekkel az embereket politikai rokonszenvük szerint lehet nyilvántartani a Fidesz számítógépein – írták.

kép: Harold/indafoto.hu

kép: Harold/indafoto.hu

A szervezet szerint az aláírásgyűjtés átverés, mert a rezsicsökkentés nem létezik, és nincs is kitől megvédeni. Orbán Viktornak kétharmada van az Országgyűlésben, csak az ő döntésén múlik például az is, hogy az állami kézben lévő Magyar Villamos Művek mintegy 30 százalékos „politikai felárral” adja az áramot a magyar családoknak és vállalkozásoknak – tették hozzá.

„Bajnai beismerte, hogy nem támogatja a rezsicsökkentést”

A Fidesz szerint Bajnai Gordon csütörtökön beismerte, hogy nem támogatja a rezsicsökkentést – közölte budapesti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté.

Kocsis Máté (jobbra) MTI Fotó: Nagy Lajos

Kocsis Máté (jobbra) MTI Fotó: Nagy Lajos

A kormánypárt kommunikációs igazgatója az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért csütörtöki közleményére reagált, amely szerint Bajnai Gordon és a választási szövetség politikusai nem írják alá a „nagy rezsihazugság” adatgyűjtő íveit és ugyanezt javasolják a változást akaró polgároknak is. A közleményben az áll, hogy az aláírásgyűjtést politikai adatgyűjtésnek tartják.

Kocsis Máté közölte: napok óta többen is üldözték Bajnai Gordont, hogy végre tisztázza álláspontját a kérdésben. A volt kormányfő csütörtökön hosszú hetek „félrebeszélése és sumákolása után” beismerte, hogy nem írja alá az aláírásgyűjtő ívet, vagyis nem támogatja a rezsicsökkentést – mondta a politikus. Ezzel azt is beismerte, hogy esze ágában sincs a magyar emberek érdekei mellé állni – tette hozzá.

Ha Bajnai Gordonékon múlna, megint az emberek húznák a rövidebbet – folytatta Kocsis Máté, aki szerint a volt miniszterelnök hatalomra kerülve ugyanazt a”„veszélyes gazdaságpolitikát” folytatná, mint annak idején, és az emberek helyett a szolgáltatók pártjára állna.

hirdetés

A kommunikációs igazgató arra is kitért, hogy a baloldali kormányok idején 15-ször emelték meg a rezsiterheket, háromszorosára nőtt a gáz, duplájára a villany ára. A Gyurcsány-és Bajnai-kormányok hagyták, hogy a külföldi kézbe került szolgáltatók 1040 milliárd forint tiszta profitot vigyenek ki az országból – közölte.

A rezsicsökkentés kérdésében csak a Fidesz-KDNP pártszövetségre lehet számítani, ahogy az is egyértelművé vált, hogy kik a rezsicsökkentés ellenségei – jelentette ki.

Kérdésre válaszolva azt mondta, terveik szerint pénteken jelentik be, hogy eddig hány aláírást gyűjtöttek össze.

„amit a Fidesz csinál, rezsihazugság”

Bajnai Gordon MTI Fotó: Kovács Attila

Bajnai Gordon MTI Fotó: Kovács Attila

Bajnai Gordon az igazság oldalán áll, amit azonban a Fidesz csinál, az rezsihazugság – közölte az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség csütörtökön az MTI-vel.

A választási szövetség arra reagált, hogy Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója korábban azt közölte: Bajnai Gordon beismerte, hogy nem támogatja a rezsicsökkentést, Ágh Péter, a Fidelitas elnöke pedig a Fidesz Kálvin téri aláírásgyűjtő standjánál tartott csütörtöki tájékoztatóján azt mondta: ha Bajnai Gordon nem támogatja a rezsicsökkentést, akkor azzal nem a magyar emberek, hanem a külföldi szolgáltatók pártjára áll.

Az Együtt 2014 – PM ezekre válaszul azt írta: a megélhetés terhei 16 százalékkal nőttek a kormányváltás óta, nem pedig 10 százalékkal csökkentek.

„Amikor Ágh Péter politikai adatgyűjtést tart Magyarország közterein, ne felejtse el elmondani a választópolgároknak azt sem: annak a pártnak a nevében kéri az adatait, amelyik még a telefonálást és a sárga csekket is megadóztatta” – fogalmaz a közlemény. Szerintük Kocsis Máté „hazug vádaskodást folytat”.

Közölték: a kormányváltás után valódi rezsicsökkentésre kerül sor. Az Együtt 2014 – PM ugyanis olyan költségmentes lakásfelújítási programot indít, amelynek hatására 30 százalékkal csökken az energiafelhasználás, így a rezsiköltség is, 10 ezer munkahely létesül évente, és nő az otthonok értéke.