A NAÜ nem engedi át az ellenőrzést az irániaknak

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) „semmiképp” sem engedi át Iránnak a nukleáris objektumok ellenőrzésének felelősségét – hangoztatta csütörtökön kiadott közleményében John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Kirby leszögezte, hogy az Egyesült Államok kormányának nukleáris szakértői megbíznak a NAÜ által alkalmazott módszerekben, amelyekkel az iráni nukleáris program lehetséges múltbeli katonai vonatkozásait szándékozik felderíteni.

Az iráni atomprogram létesítményei

A külügyi szóvivő az AP amerikai hírügynökség egy szerdai közlésére reagált. Eszerint egy, a Teherán és a NAÜ között létrejött titkos megállapodás értelmében Irán, az ügynökség felügyelete mellett ugyan, de a saját szakértőivel és felszerelésével végeztetheti majd el a parcsini nukleáris létesítmény ellenőrzését, amelyet korábban állítólag atomfegyverek fejlesztésére használt.

Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója csütörtökön a tények „félremagyarázásának” nevezte az AP hivatalosan meg nem erősített jelentését és visszautasította azt. Az illetékes szerint az ügynökség által Parcsinban alkalmazott módszerek összhangban állnak a bevett gyakorlattal, és semmiképp sem sértik meg annak biztonsági szabványait. Hozzátette ugyanakkor, hogy a titoktartási kötelezettsége miatt részletekbe nem bocsátkozhat.

hirdetés

Az Iránnal szembeni nemzetközi szankciókon egyébként csak akkor fognak enyhíteni, ha a NAÜ igazolja, hogy az iszlám köztársaság betartja a nukleáris programjának korlátozásáról július 14-én megkötött megállapodásban foglalt kötelezettségeit. Az egyezség értelmében Iránnak számot kell adnia arról is, hogy a múltban folytatott-e katonai jellegű nukleáris tevékenységet. Erről a NAÜ decemberig készíti el majd a jelentését.

Az amerikai kongresszusnak szeptember 17-ig kell eldöntenie, hogy támogatja-e az iráni megállapodást. Az alku híveire erős nyomást gyakorolna, ha bebizonyosodna, hogy a megállapodás bármilyen mértékben is a Teherán iránti bizalomra és nem a tőle független ellenőrzésre épít.

Barack Obama elnök vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha a törvényhozás elutasítaná a megállapodást, amire erős az esély, mert mindkét kamarában a republikánusok vannak többségben. Az elnöki vétó felülírásához azonban mindkét házban kétharmados törvényre van szükség, ami szakértők szerint aligha áll majd össze.

Az amerikai lakosság 56 százaléka ellenzi az Iránnal kötött megállapodást, mint az a CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet csütörtökön közzétett felméréséből kiderült. Ez 4 százalékos növekedést jelent a múlt hónapban mért adathoz képest. Tízből hat amerikai emellett helyteleníti azt, ahogyan Obama elnök alakítja az Egyesült Államok és Irán közti kapcsolatokat.

MTI