A németeknek is lesz Jedlik Ányos terve

Már nem a dízelmotor a menő. Angela Merkel és a három német nagy autógyár szerint az elektromos autók fogják meghatározni német gépjárműipar jövőjét. Ki tudja, a dízel lesz a jövő azbesztje?

Németországban a kormány és az autóipar szereplői márciusig közös cselekvési tervet készítenek az elektromos meghajtású autók használatának terjesztéséről – közölte szerdán Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter.

(Részben) német elektromos autó töltése Berlinben. fotó: Jürgen Stemper // Bloemche Berlin

(Részben) német elektromos autó töltése Berlinben. fotó: Jürgen Stemper // Bloemche
Berlin

Az elektromobilitás a legnagyobb jelentőségű iparpolitikai ügyek közé tartozik, a digitalizáció mellett a másik fő tényező, amely meghatározza a német gépjárműipar jövőjét – emelte ki a miniszter a BMW, a Daimler és Volkswagen csoport vezetőivel a berlini kancellári hivatalban a kormányfő, Angela Merkel és a kabinet több tagjának részvételével kedd este folytatott megbeszélés után kiadott nyilatkozatában.

hirdetés

A kormány és az ágazat arra törekszik, hogy az elektromobilitás valamennyi területét átfogó tervet dolgozzanak ki, így egyetértésre próbálnak jutni a többi között az elektromos járművek használatához nélkülözhetetlen töltő infrastruktúra fejlesztéséről és a járművekben használt akkumulátorokkal kapcsolatos németországi kutatás-fejlesztési és gyártási tevékenységről.

A gazdasági minisztérium szerint az elektromos meghajtású kocsik terjedését darabonként 5000 euróig terjedő állami támogatással is ösztönözni kellene a 2008-ban elmélyült világgazdasági válság idején bevált roncsprémium mintájára. Ez az elképzelés megosztja a koalíciót, az Angela Merkel vezette jobboldali CDU több tekintélyes politikusa, köztük Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter ellenzi azt.

A gazdasági minisztérium szerint az árkedvezmény mellett egy sor további eszközzel, például az adóleírási szabályok átalakításával és nem anyagi ösztönzőkkel, főleg a közlekedési szabályok módosításával kell elősegíteni az elektromos autók terjedését, és kötelezni kell az állami, önkormányzati intézményeket, hogy autóflottájuk bizonyos része elektromos meghajtású kocsikból álljon.

A német kormány célja, hogy 2020-ra egymillióra emelkedjen a Németországban üzemben tartott elektromos autók száma. Tavaly év végén 31 ezer elektromos meghajtású kocsit és 140 ezer hibridautót tartottak nyilván az országban.

energiaoldal.hu – MTI