A paksi bővítés környezetvédelmi engedélyezésének felfüggesztését kéri a Greenpeace

A paksi bővítés környezetvédelmi engedélyezésének felfüggesztésére kéri a Baranya Megyei Kormányhivatalt a Greenpeace Magyarország, a szervezet szerint ugyanis több olyan vizsgálat is folyamatban van, amelyek alapvetően befolyásolhatják az engedélyeztetést, három ügyben az Európai Bizottság, egy továbbiban pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság vizsgálódik.

A Greenpeace az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte azt is, hogy álláspontjuk szerint az új paksi blokkokról készült hatástanulmány annyira hiányos és homályos, hogy annak alapján nem bírálható el az engedélykérelem.

kép: facebook/greenpeace

kép: facebook/greenpeace

A döntés elhalasztása lehetőséget adna a kormánynak arra is, hogy a paksinál szélesebb körben tartson újabb közmeghallgatásokat, tájékoztassa a lakosságot, és tisztázza a beruházással kapcsolatos kérdéses pontokat – hangsúlyozta a környezetvédő szervezet.

hirdetés

A Greenpeace elsősorban azért kéri az eljárás felfüggesztését, mert két olyan adatnyilvánosságról szóló vizsgálat van folyamatban, amelyek alapvetően érintik az engedélyezési eljárásban résztvevő ügyfelek, így a környezetvédelmi szervezetek jogait is. A szervezet szerint az eljárás felfüggesztését indokolják az Európai Bizottság vizsgálatai is. Felidézték, a bizottság vizsgálja, hogy Magyarország megsértette-e a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályokat, és tisztázni kívánja a beruházáshoz nyújtott állami támogatás ügyét.

A Greenpeace a hatósági eljárások szabályairól szóló törvényre hivatkozva indítványozta az engedélyezési eljárás felfüggesztését mindaddig, amíg a vizsgálatok le nem zárulnak – közölték. A paksi blokkokról készült hatástanulmány például nem tartalmaz konkrétumokat a radioaktív hulladékok és a kiégett üzemanyagok kezelésével, valamint az erőmű majdani leszerelésével kapcsolatban – érvel a közleményében a Greenpeace.

energiaoldal.hu – MTI

 

Vélemény, hozzászólás?