A Palesztin Hatóság nem fizeti tovább Izraelnek a Gázai övezet villanyszámláját

Mahmúd Abbász palesztin elnök azonnali hatállyal befagyasztotta a Gázai övezet villanyáramköltségeinek kifizetését Izrael felé – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet csütörtökön.

A Palesztin Hatóság (PH) hivatalosan is értesítette a kifizetések felfüggesztéséről az izraeli kormány palesztin területekkel kapcsolatos tevékenységét egyeztető Joáv Mordeháj tábornokot.

magasfeszültség_vezeték

A ynet szerint a PH, illetve Abbász és a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász, illetve annak új vezetője, Jahíje Szinuár közötti hatalmi harc vezetett a döntéshez.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap szerint Abbász azért folyamodott ehhez az eszközhöz, hogy a Hamászt választás elé állítsa: vagy teljesen vállalja a felelősséget az általa uralt területért, vagy visszaadja annak irányítását az Izraellel szemben mérsékeltebbnek tekintett Palesztin Hatóságnak.

hirdetés

A Háárec című újság honlapja szerint Izrael havonta negyvenmillió sékel (mintegy 3,2 milliárd forint) értékben szállít áramot a Gázai övezetnek, ami az ottani fogyasztás mintegy harmadát fedezi.
Egyiptom felől is érkezik áram a Gázai övezetbe, de az is csak a szükségletek 6,25 százalékát jelenti. Szükség van egy helyi erőmű működtetésére is, de a Hamász megtagadta a gázai erőműhöz az üzemanyag megvásárlását a Palesztin Hatóságtól. A megállapodások alapján Jeruzsálem szedi be a PH részére a vámokat a palesztinokhoz szállított áruk után, és a rámalláhi átutalás előtt ebből a pénzből vonja le a palesztinoknak nyújtott áramszolgáltatás ellenértékét.

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője veszélyesnek és őrültnek nevezte Abbász lépését, és figyelmeztette Izraelt, hogy ne egyezzen bele. A Gázai övezetben már hónapok óta súlyos energiaválság van, már jelenleg is csak napi négy órára jutnak áramhoz az ott élők.

Közben csütörtökön tizenkettedik napjába lépett a biztonsági megfontolásokból fogva tartott palesztin rabok éhségsztrájkja az izraeli börtönökben. A Háárec című lap értesülése szerint a múlt hét végén a Hamász szervezethez tartozók szinte mind abbahagyták a sztrájkot, de az újabb csatlakozások nyomán jelenleg is 1200 és 1500 között lehet az étel fogyasztását elutasítók száma – az alacsonyabb számot az izraeli börtönhatóság, a magasabbat a palesztin foglyok szövetsége jelentette. A börtönökben a hatóságok az éhségsztrájkra válaszul megszakították a sztrájkolók kapcsolatát a külvilággal: nem nézhetnek televíziót és nem olvashatnak újságokat, elkobozták rádióikat és többnyire megtiltották találkozóikat ügyvédeikkel.

Az elmúlt napokban több tucat felvonulással és tüntetéssel álltak ki mellettük a palesztinok, és péntekre meghirdették a „harag napját”, amelyen ismét tüntetések és tiltakozások várhatók szerte Ciszjordániában.

energiaoldal.hu – MTI