A Pannergy befejezte a kistokaji visszasajtoló kút tesztelését

A Pannergy befejezte a kistokaji visszasajtoló kút tesztelését, és kiértékelte annak adatait, ezenkívül folytatta a hőcserélők beemelését, és a hővezeték további építését – közölte a Pannergy csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A kistokaji visszasajtoló kút hidraulikai vizsgálata szeptember 20-án indult, ezzel egy időben a rendszer többi kútjába telepített mérőszondák segítségével folyamatosan regisztrálták a kutakban történt változásokat, így a nyomás- és vízszintingadozást.

A Pannergy a közleményben kifejti: ennek az úgynevezett egymásra hatás vizsgálatnak a segítségével modellezhető, hogy a kutak milyen hidrodinamikai kapcsolatban vannak egymással, vagyis hogyan befolyásolják egymás működését. A tesztek mellett a kútból vízmintát is vesznek, ezzel párhuzamosan tovább haladt a hővezeték építése, és megkezdődtek a műszaki gépészeti munkák is.

hirdetés

A cég az Avasi Hidraulika Állomáson a hőcserélők helyén a meglévő gépalapok feltárását és egy új csatlakozó akna építését is megkezdte. A Kistokaji Hőközpont épülete szerkezetkész, a héten megkezdődik a tartályok beemelése az elkészült alapokra. A hőközpontba beemelték mindkét 14 tonnás, titánlemezes hőcserélőt; ezek összteljesítménye 60 megawatt.

A PannErgy vállalatcsoport szeptember 11-én jelentette be, hogy befejezte Magyarország és a térség legnagyobb geotermikus beruházásához, a Miskolci Geotermikus projekthez kapcsolódó öt geotermikus kút fúrási munkálatait.

A 2010-ben elindított, csaknem 22-24 millió eurós beruházás eredményeként Miskolc mellett 2013-tól Mályi és Kistokaj is bekapcsolódhat a geotermikus hő hasznosításába.

MTI