A rezsicsökkentés fenntartását segíti a nemzeti közműszolgáltató

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


2015 márciusában a Főgáz Zrt. bázisán kezdi meg lakossági szolgáltatási tevékenységét a nemzeti közműszolgáltató, amelynek létrehozása a rezsicsökkentés fenntartását segíti – tudhattuk meg Németh Lászlónétól. A következő lépcsőben az áramszolgáltatás, majd a távhő területén léphet be az állam a piacra.

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezéséről hozott kormánydöntésről Kurucz Éva kormányszóvivő elmondta: elsőként az egyetemes földgázszolgáltatói piacon jelenik meg a nemzeti közműszolgáltatás a Főgáz állami kézbe vételével. A nemzeti közműszolgáltatási rendszer ezután folyamatosan bővülni fog: második lépcsőben az áramszolgáltatás, harmadikban pedig a távhő területén léphet be az állam a piacra egyetemes szolgáltatóként.

Németh Lászlóné hangsúlyozta: a nemzeti közműszolgáltató együttműködik majd a Magyar Postával, a Díjbeszedő Holdinggal, és a tervek szerint a kormányablakokkal is, ami lehetővé teszi majd az egyablakos kiszolgálást.

Az államtitkár elmondta: az új rendszer lehetővé teszi, hogy a nemzeti közműszolgáltató biztonságos és olcsó szolgáltatást nyújtson a lakosságnak. Hozzáfűzte, hogy a közműszolgáltató elsődleges célja nem a profittermelés lesz.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja azt a munkacsoportot, amelyben az illetékes miniszterek, az energiahivatal, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) szakemberei, és fogyasztóvédők dolgoznak a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezésén – mondta el Németh Lászlóné.

Ismertette, hogy első lépésként az MFB-hez kerülnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, és az MVM-nél lévő Főgáz-részesedések; ezt az MFB saját forrásaiból fogja fedezni. Németh Lászlóné kitért arra is, hogy jelenleg is dolgoznak azon, hogyan tud belépni a közműszolgáltató a lakossági áramszolgáltatás területére is. Az erről szóló javaslatot év végéig a kormány elé terjesztik – fűzte hozzá.

hirdetés

A távhőről elmondta: január végéig kell kialakítani a koncepciót a kormánydöntés szerint. Hozzátette, itt átfogóbb munka kell, mert a távhőpiac meglehetősen szétaprózódott piac infrastrukturális szempontból, emellett a mérési szisztémák, és a szolgáltatások tartalma is nagyon eltérő a különböző szolgáltatóknál.

Németh Lászlóné kiemelte, hogy a nemzeti közszolgáltató bővítését az európai uniós elvárásoknak megfelelően és piaci alapon szeretnék megvalósítani.

Kitért arra is, hogy bővíteni szeretnék a Főgáznál meglévő lakossági fogyasztók számát, és várakozásaik szerint két, de maximum három éven belül érheti el azt az üzemméretet a rendszer, amely már a megfelelő hatékonyságot is biztosítja.

A Magyar Posta és a Díjbeszedő Holding bekapcsolása azt jelenti majd, ‘hogy országosan egységes módon, sok helyen tudjuk a lakosság számára az ügyfélszolgálatot biztosítani’ – mondta Németh Lászlóné.

Kérdésre válaszolva az államtitkár kifejtette: a szolgáltatást átjelentkezéssel lehet majd igénybe venni. Elmondta azt is, hogy a világpiaci árak emelkedése esetén is szeretnék a lehető legalacsonyabb áron biztosítani a lakosság számára a szolgáltatást, ‘fenn fogjuk tartani ezt a metódust, ezt az elszámolási rendszert akkor is, ha az árak a világpiacon emelkedni fognak’.

A lakossági áramszolgáltatással kapcsolatos kérdésre Németh Lászlóné azt mondta: még vizsgálják, hogy további piaci akvizícióval vagy ‘zöldmezős ügylet elindításával’ racionálisabb-e belépni erre a piacra. Elmondta azt is, hogy a postával és a kormányablakokkal történő együttműködésnek köszönhetően nem kell külön ügyfélszolgálatokat fenntartani, ami önmagában is jelentős költségcsökkentést okoz.

Ugyancsak kérdésre válaszolva hozzáfűzte: jelenleg az egyetemes szolgáltatók számára az energiahivatal által meghatározott árakon történik a szolgáltatásnyújtás, e tekintetben semmilyen különbség nem lesz a nemzeti közműszolgáltató és más, egyetemes szolgáltató között.

MTIMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?