A Senki földjén – Bodie a kísértetváros

Az  1850-es évektől Kalifornián is úrrá lett az aranyláz. Sok más államhoz hasonlóan Amerika délnyugati vidékein is sokakat csábított a szerencse reménye, és mivel gyorsan elterjedt a hír hogy Kaliforniában arany van, így gombamód megszaporodtak az aranyásásból élő falvak, városok. Ezek nagy része az aranyláz elhalványulásával lassan teljesen elnéptelenedett, a házakat elhagyták, és az itt élők szerencse híján továbbálltak.

Az egykor virágzó falvak helyén most üresen kongó romos elhagyott faházak jelzik, hogy a történelem túllépett rajtuk.

Bodie kísértetváros

Bodie kísértetváros-6

Bodie nemcsak egy, a sok kaliforniai kísértetváros közül, hanem a valaha működő legnagyobb arany bányaváros, ami a senki földjén – Sierra Nevada hegyei között – várja az idelátogatókat, hogy megmutathassa milyen is volt az élet itt az aranyláz idején.

Bodie kísértetváros-1

A Bodie-hoz vezető út elágazás kb. 40 percnyi autóútra van  Mono tótól Észak felé. A 395-ös főútról letérve, kb 15 km zsákút vezet az egykori arany bányavároshoz ami majd kb 6 km-re a cél előtt földútban folytatódik, és mivel a fórumokon „jó minőségű földút”-nak titulálták, gondoltam egy próbát megér. Azóta már óvatosabb vagyok az ilyen leírásokkal… Az elején még úgy éreztük sima ügy, de aztán ahogy egyre mentünk le a térképről, annál inkább éreztük, hogy túl optimista voltam útminőséget illetően, és percenként kívántunk minden szépet és jót azoknak akik így félrevezettek minket. Hozzáteszem hogy mind a 3 autó aki szembejött velünk terepjáró volt, de ők biztos valamiféle beavatottak voltak. Folyamatos imádságok közepette – hogy ne érjen minket se defekt, se tengelytörés – tettük meg azt a keservesen hosszúnak tűnő 4-5 km-t, még végül megérkeztünk Bodie határához.

hirdetés

Bodie kísértetváros-2

Bodie-t az 1860-as években alapították, miután W.S Bodey és csapata aranyat talált itt az Isten háta mögött. A sors iróniájaként Bodey már nem tudott hozzákezdeni a kitermeléshez, mindenesetre a város neki köszönheti a nevét. Az 1880-as évek végére érte el a fénykorát mikor már közel  10,000 fős lakosságot számolt, viszont messze földön hírhedt, veszélyes és törvénytelen aranyásó településnek számított. Az „aranykor” után szépen lassan elkezdődött a hanyatlás, az emberek szétszéledtek, és közel 50 év alatt teljesen kiürült.

Bodie kísértetváros-3

Ma állami történelmi parkként üzemel a 170 fából eszkábált épületből álló igazi szellemváros, ahol a múzeumok és ajándékboltok mellett, eredeti autó roncsok, és az elmaradhatatlan bánya épülete is hozzátesz Bodie vadnyugati varázsához. A komplett városban minden fontosabb épület megtalálható: posta, bank, iskola, tűzoltóság, templom, és minden amire azokban a „régi szép időkben” szükség volt.  Viszont aki a modern civilizáció nyomait keresi, az rossz helyen jár, ugyanis  itt több mint 100 éve teljesen megállt az idő.

Bodie kísértetváros-4

Bodie kísértetváros-5

 

Forrás és teljes cikk: vilagutazo.blog.hu