A számítógép és a villanyszámla: 7 tipp a spóroláshoz!

Egyre több energiát fogyaszt otthonunk. Az egyik fő fogyasztó a számítógép és a hozzá tartozó eszközök. A beidegződött szokásainkat megváltoztatva áramot és pénzt spórolhatunk meg, ha egy kicsit odafigyelünk. 7 tipp, amelyekkel környezettudatosan használhatjuk az online világot.

1. Modernizálj, haladj a korral! A régi elavult, asztali PC-k sokkal több energiát fogyasztanak, mint például a mai modern laptopok. Ráadásul már az áruk sem olyan horribilis, így megéri váltani. Ám ha nem is döntünk a noteszgépek mellett, azért az ion bomba, katódsugárcsöves (CRT) monitorainkat lecserélhetjük a mai vékony, LCD, TFT monitorokra, amelyek a szemünk világára is kellemesebb hatást képesek gyakorolni.

2. A számítógép perifériái közül a legnagyobb energiafogyasztó a monitor. Állítsuk takarékos üzemre, hogy amennyiben pár percig nem használjuk, akkor önmagát kapcsolja ki, ezzel is sok-sok kW áramot takaríthatunk meg és hagyhatunk a vezetékekben.
 3. Minden kikapcsolásnál figyeljünk arra, hogy minden eszközt áramtalanítsunk, ez a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha egy központi kapcsolós elosztóba dugunk minden csatlakozót, így egy gombnyomással áramtalaníthatunk mindent, ugyanis a gépek akkor is fogyasztanak, ha csak be vannak dugva.

hirdetés
4. A mai modern operációs rendszerek lehetővé teszik az energiatakarékos üzemmódot. Így akkor is spórolhatunk, ha teljes üzemfokon használjuk a számítógépet. (Jobb egérgomb/tulajdonságok/képernyőkímélő/energiaellátás)
5. Távolítsd el az energiavámpírokat. Minden eszköz, amely csatlakoztatva van a számítógéphez, az fogyasztja az áramot. Ilyen a mobiltöltő, Mp3 lejátszó, pohármelegítő és minden apró, high-tech kütyü.
6. Pihentesd a merevlemezt! Állítsd be a számítógépet, hogy használaton kívüli állapotban tegye alvó üzemmódba a merevlemezt. Ez meghosszabbítja az eszköz élettartamát, és energiát is megtakarít.
7. A legegyszerűbb és legnagyszerűbb energiatakarékossági mód: a kikapcsolás. Mindig kapcsold ki a géped éjszakára, és amikor nem használod. A kikapcsolt számítógép még az alvó vagy hibernált üzemmódban levő gépnél is kevesebb áramot használ. Ne hagyd futni egész éjjel a különböző letöltő programokat!

forrás: otletmozaik.hu