A százas izzó visszavág

Megosztom
  • 1
  •  
  •  
  •  


Nem hagyományos égő, csak roppantul hasonlít rá: ezzel magyarázza az egyik legnagyobb áruházlánc, miért árusít olyan volfrámszálas izzót, amelyet már több mint három éve tilos forgalomba hozni az Európai Unióban. Az úgynevezett rázásálló égők azonban ugyanúgy pazarolják az áramot, mint a jól ismert, régi százas körték adta hírül az origo.hu.

kép: meviti/indafoto.hu

Átmenetileg ugyan, de mégis lehet a hagyományos volfrámszálas fényforrásokat kapni két hazai hipermarketlánc áruházaiban. Átlátszó burájú 100-as izzót 2009. szeptember 1. óta nem lehet gyártani az Európai Unió területén, és a raktárkészletek kimerülése után elvileg el kellett volna tűnnie a polcokról ennyi idő alatt. Sőt, 2012 szeptemberétől már 40-es izzókat sem lehet gyártani az EU-ban.

2013 elején mégis olyan reklámokat láthatunk, amelyekben ott virítanak a régről ismert 100-as izzók. A trükk a következő. Az Európai Unió ökodizájn-rendelete a háztartási célra gyártott izzókra vonatkozik, míg a most kapható fényforrásokat eredetileg ipari környezetbe tervezték. Az Auchan-áruházakban tapasztalatunk szerint a Tungsram Resista márkanevű izzóját lehet kapni. Ennek a típusnak vastagabb a burája, és a volfrámszál nyolc ponton, rugalmasan van felfüggesztve benne, ezért jobban ellenáll a vibrációnak ipari környezetben.

Az izzó egyébként nem különbözik az évtizedek óta megszokott fényforrásoktól: a felhasznált villanyáramnak ugyanúgy csak az 5 százalékát hasznosítja fényenergia formájában. Az energiatakarékossági skálán emiatt a két legrosszabb, vagyis az F vagy a G kategóriába sorolja be a gyártó.

hirdetés

Az ár vagy a fogyasztás a fontos?

“Az akciós újságban szereplő izzó nem hagyományos izzó, bár nagyon hasonlít rá, és egyszeri akcióról van szó” – mondta Gál Judit, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere az [origo]-nak. “Eredetileg ez egy az ipari alkalmazásra szánt izzó, és mivel alacsony áron kapható, a háztartási felhasználása is népszerű. A hagyományos izzót kereső vásárlók részesítik előnyben” – magyarázta. Lapunk munkatársa szerint a Tesco hipermarketekben is kapható ugyanez az izzó, azzal a különbséggel, hogy ott külön felirat figyelmeztet rá, hogy ipari felhasználásra szánt termékről van szó.

kép: auchan.hu

A Resistából várhatóan több tízezer darab fogy február elejéig, mert továbbra is töretlen a kereslet a hagyományoshoz hasonló izzók iránt – mondta az Auchan szóvivője. Egy dologban valóban verhetetlen a hagyományos volfrámszálas technológia: olcsó az energiatakarékos égőkhöz képest.

teljes cikk: origo.huMegosztom
  • 1
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?