A túlkínálat miatt ilyen olcsó a kőolaj

A túlkínálat miatt van mélyponton a kőolaj világpiaci ára – mondta az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában Pletser Tamás, Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője, aki további árcsökkenésre számít.

Az elemző kifejtette: kőolajból globális túlkínálat van, az utóbbi két hétben pedig felerősödtek azok a félelmek, hogy az egyik legnagyobb fogyasztó, Kína gazdasága mélyrepülésben van. Ez újabb mélypontra lökte az olaj árát, mivel Kína nagyon jelentős szereplő, napi 9 millió hordó olajat fogyaszt – mondta. Hozzátette: 2010 és 2014 között a magas olajárak miatt világszerte rengeteg olajipari beruházás indult, ezek hatására nőtt a kínálat. Véleménye szerint ez akár évekig is alacsonyan tarthatja az árakat.

Pletser Tamás szerint a kőolaj árának alakulásában fontos tényező, hogy az Egyesült Államok a következő hetekben dönthet Irán sorsáról. Ha Iránt újra kiengedik a piacra, amire az idei év végén történhet meg, akkor tovább nőhet a túlkínálat, Irán akár napi egymillió hordó többletolajat is piacra dobhat – mondta.

hirdetés

Kitért arra is, hogy a palaolaj és palaföldgáz kitermelésre komoly csapást mért a jelenlegi alacsony árszint. Azonban a nagy kitermelők csökkentették termelési költségeiket, a legolcsóbb termelők a mostani árszint környékén termelik ki a palaolajat, illetve a palagázt, így az iparágat nem sikerült az olcsó árakkal megölni – fogalmazott.

Az olaj ára hordónként 42,51 dolláron hat és fél éves mélypontot is érintett hétfőn, ehhez képest az európai tőzsdék keddi zárásakor a Brent nyersolajat hordónként 43,57 dolláron jegyezték a határidős piacon.

energiaoldal.hu – MTI

 

Vélemény, hozzászólás?