A VM korszerűsíti az országos légszennyezettségi mérőhálózatot

Megosztom
  •  
  •  
  •  
  •  


A levegő minőségének hatékony ellenőrzése érdekében korszerű merőeszközöket és mobil mérőállomásokat telepít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) – jelentette be Illés Zoltán, a tárca környezetügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

A mintegy 1,4 milliárd forintos beruházás a svájci-magyar együttműködési program keretében valósul meg, 85 százalékos, 1,2 milliárd forintos svájci támogatással.

kép: biroim/indafoto.hu

kép: biroim/indafoto.hu

A levegő szennyezettségét okozó anyagok felismerése, koncentrációjuk mérése, illetve az információk begyűjtése alapján lehet konkrét intézkedéseket tenni a levegő minőségének javítása érdekében – mondta Illés Zoltán.

Az államtitkár kitért arra is: a levegő szennyezettségének csökkentéséhez szükséges intézkedések komoly anyagi ráfordításokat igényelnek. A legfőbb szennyező minden országban a közlekedés, az energiaszektor, illetve a fűtés. Ezeken a területeken 2017-18-ig az Európai Unió előírásai alapján lépéseket kell tenni – közölte.

hirdetés

Magyarország a légszennyezettségi mérőhálózat, illetve a laboratóriumi háttér továbbfejlesztésével most az első lépést teszi meg, ez pedig a jelenlegi helyzet felmérése, a meglévő berendezések cseréje, illetve a hiányzók kiépítése – fogalmazott az államtitkár.

Jean-François Paroz svájci nagykövet a sajtótájékoztatón ismertette: a projekt egyike annak a negyvennek, amelyeket a svájci-magyar együttműködési program keretében hagytak jóvá. Magyarország ezekre összesen 31 milliárd forint támogatást kap.

Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy támogatják az EU-hoz újonnan csatlakozott országok felzárkóztatását, ezért különösen fontosnak tekintik, hogy jó eredménnyel zárják a programot – közölte a nagykövet.

Jean-François Paroz kiemelte: a projektről két évvel ezelőtt aláírták a megállapodást, de a megvalósítás a minisztériumi költségvetés csökkentése miatt nem kezdődhetett meg. Komoly döntéseket kellett meghoznia a magyar félnek annak érdekében, hogy a szükséges pénzügyi támogatást biztosítani tudják, de a projekt most elindulhat, és az év végéig befejeződik – mondta.

MTIMegosztom
  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?