Ablakcserekor nem sajnáljuk a pénzt a minőségre

A tetőtérben élő családok számára az ablakok cseréje jelenti az egyik legfontosabb lépést a lakás felújításakor, átalakításakor – derült ki a VELUX Magyarország Kft. megbízásából végzett kutatásából. A felmérés továbbá rámutatott arra is, hogy a vásárlók hosszú távra terveznek, így az új ablak kiválasztásakor nem az ár, hanem a minőség az elsődleges szempont. Az ablakcserét 90 százalékuk meglévő forrásból finanszírozza, és csupán 10 százalék folyamodik banki kölcsönhöz vagy kér családi, baráti segítséget. A nem ismert, új kivitelezők felé alacsony a bizalom.
A kutatás szerint a tetőtérben élők többsége inkább jelenlegi otthonát újítja fel, és csak 20 százalékuk vág bele új építkezésbe. A válaszadók fele lakásának átépítésével, modernizálásával gondoskodik a család megváltozott igényeinek megfelelő lakókörnyezetről, és csak mintegy 30 százalékuk bővíti otthonát.

kép: velux.hu

kép: velux.hu

A lakásfelújítás 40 százalékban a régi, elavult tetőablakok újakra cserélését jelenti. Sokak számára az ablakcsere a lakótér esztétikai megújításának és az energiafogyasztás mérséklésének kézenfekvő eszköze. Ezért ezzel a munkálattal nem várnak sokáig – a gondolat megszületése után a felújítók háromnegyede egy éven belül megvalósítja a cserét. Ha mégsem, annak főként az elegendő anyagi fedezet hiánya az oka.

A tetőablakok kiválasztásakor a minőség megelőzi az árat

Az új tetőtéri ablakok kiválasztásakor a vevők számára fontosabb a minőség, mint az ár. Amennyiben nem áll a vásárló rendelkezésére a legkorszerűbb ablak beszerzéséhez szükséges anyagi fedezet, kevésbé jó minőségű termék vásárlása helyett inkább elhalasztja a lakás felújításához, átalakításához kapcsolódó egyéb munkálatokat, beszerzéseket.

kép: velux.hu

kép: velux.hu

hirdetés

A vásárlók 90 százaléka meglévő forrásból vásárol új ablakot, s csak 10 százalékuk vesz fel hitelt vagy kér kölcsön családjától, barátaitól. A minőség mellett szintén meghatározó a korábbi pozitív tapasztalat: a vevők szívesebben választanak olyan márkát, amellyel eddig is meg voltak elégedve.

A felújítás „bizalmi munka”

Az új tetőtéri ablakok beépítése gyakran más felújítási munkákkal párhuzamosan zajlik. A megkérdezettek fele az ablakcsere mellett a tető hőszigetelését és a beltéri festés-mázolást is egyidőben végzi. Egyharmaduk a homlokzati nyílászárókat, illetve a hideg- vagy melegburkolatot is lecseréli, komplett tetőfelújításról ugyanakkor csak egyötödük számolt be.

kép: velux.hu

kép: velux.hu

A többség bizalmatlan a kivitelezőkkel szemben. A tetőtéri ablakok beépítésével a felmérésben résztvevők háromnegyede olyan szakembert bízott meg, akit barátok, ismerősök ajánlottak, vagy akivel már korábban jó tapasztalatokat szereztek.
OrientPress Hírügynökség