Áder: 2050-re több szemét lehet az óceánban, mint hal.

A klímaváltozás mintegy 80 százalékát a víz által érzékeljük – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök szerdán a Miskolci Egyetemen, ahol a környezeti fenntarthatóság kihívásairól és annak társadalmi, gazdasági összefüggéseiről tartott előadást.

Áder János emlékeztetett, lényegében erről szólt a budapesti Víz Világtalálkozó is.

Áder János köztársasági elnök előadást tart a környezeti fenntarthatóság kihívásairól és azok társadalmi, gazdasági összefüggéseiről a Miskolci Egyetemen 2016. december 7-én. MTI Fotó: Vajda János

Áder János köztársasági elnök előadást tart a környezeti fenntarthatóság kihívásairól és azok társadalmi, gazdasági összefüggéseiről a Miskolci Egyetemen 2016. december 7-én. MTI Fotó: Vajda János

Az elnök többek között beszélt arról, hogy a klímaváltozás milyen hatással van az élelmiszertermelésre, az országok gazdasági és társadalmi szerkezetére, a természeti sokféleségre, valamint a városok működésére.

Az államfő aktívan bevonta előadásába a résztvevőket is. Egy hallgató közreműködésével szemléltette például azt, mennyire kevés a Földön az a vízmennyiség, amely emberi fogyasztásra alkalmas és még hozzáférhető.

Hangsúlyozta: a vízhiány nemcsak országokon belüli feszültségekhez vezet, illetve vezethet, hanem országok közötti konfliktusokhoz is. Áder János felidézte a párizsi klímacsúcsot, az ott született megállapodást, amely, mint mondta, vitathatatlan eredmény. Szerinte azonban ennél jóval többre lesz majd szükség ahhoz, hogy a klímaváltozás drámai hatásait elkerüljük, még akkor is, ha minden aláíró betartja majd az egyezséget.

hirdetés

Értékelése szerint ugyanis a „legnagyobb rosszat elkerültük, de a legnagyobb jót nem értük el”. Áder János emlékeztetett: a klímacsúcs fő célja az volt, hogy az átlagos globális hőmérséklet-emelkedés 1,5-2 Celsius-fokon belül maradjon, de a világ most a 3-4 fokos melegedés felé tart.

A köztársasági elnök kitért a klímaváltozás hatásaira is, amelyek miatt gazdasági, társadalmi és egészségügyi problémákkal is szembesülnie kell a világnak. Az államfő elmondta: áradások és aszályok, illetve más természeti csapások sújtják a világot, emellett az élelmiszertermelés feltételeinek romlásával, a tengerek savasodásával, a jégtakaró olvadásával kell szembe nézni.

Arról is beszélt, hogy a klímaváltozáshoz jelentősen hozzájárult a gyorsuló világ, a Föld népességének ugrásszerű növekedése és az urbanizáció.     2050-re négy emberből három városlakó lesz – fűzte hozzá.

Arra bíztatta a hallgatóságát, hogy a kihívásokat, csakúgy, mint a megoldásokat, összefüggéseikben értelmezzék.

Áder János a miskolci hallgatóknak megoldási lehetőségeket, alternatívákat is bemutatott. Említette azt a napelemekkel működő, és a víz- és elektromos hálózatoktól függetleníthető, telepíthető víztisztító berendezést, amely magyar találmány, de beszélt az Organica szennyvíztisztítóról, illetve vegyszermentes arzénmentesítőről is, amely megoldások nagy sikerrel mutatkoztak be a múlt héten megrendezett Budapesti Víz Világtalálkozón.

Emellett felhívta a figyelmet az egyén felelősségére, csakúgy, mint a vizsgált jelenségek környezeti, társadalmi es a gazdasági vonatkozásának egyidejű értelmezésére. Mint mondta, a hulladék lassan mindent beborít, és ha ez így folytatódik, 2050-re több szemét lehet az óceánban, mint hal.

energiaoldal.hu – MTI