Áder János szerint közös hiba és képtelenség a napelemadó

V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár viszont állítja, hogy szükséges. Az államfő szerint a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban hibázott a kormány, az Országgyűlés, az ellenzéki pártok, a környezetvédelemért felelős ombudsman és a köztársasági elnök  is – ezt Áder János a parlamenti frakciók vezetőinek szerdán küldött levelében írta. Ellenzéki pártok vitatják a közös felelősséget, 


“A másik tanulság pedig az, hogy 25 év után elérkezett az idő arra, hogy belássuk, az Országgyűlésnek végre szakítania kell a “salátatörvény”-alkotás rossz gyakorlatával” – áll a levélben, amely a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható.

Áder János köztársasági elnök pezsgővel koccint a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. két kéményseprő mesterével, Völgyesi Tündével és Kocsis Krisztiánnal a Sándor-palota teraszán 2015. január 9-án. A kéményseprők boldog új évet kívántak az államfőnek és a magyar nemzetnek a Köztársasági Elnöki Hivatalban. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnök pezsgővel koccint a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. két kéményseprő mesterével, Völgyesi Tündével és Kocsis Krisztiánnal a Sándor-palota teraszán 2015. január 9-án. A kéményseprők boldog új évet kívántak az államfőnek és a magyar nemzetnek a Köztársasági Elnöki Hivatalban. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az államfő mulasztásról írt a megújuló energiaforrást jelentő napelemek hazai elterjedését nem ösztönző környezetvédelmi termékdíj bevezetésével kapcsolatban. A kormány hibájaként rótta fel, hogy nem kellő körültekintéssel járt el az uniós kötelezettséget jelentő környezetvédelmi termékdíj mértékének megállapításánál. Az Országgyűlés szerinte azzal követett el hibát, hogy olyan törvényt fogadott el, amely nem volt tekintettel a várható hatásokra, az ellenzéki pártok pedig azzal, hogy a kérdést nem tették szóvá a parlamenti viták során.

Hibázott a környezetvédelemért felelős ombudsman, mert nem jelezte időben a korrekció szükségességét – folytatta. “És hibáztam én is, mert magam sem figyeltem fel erre a “salátatörvény”-be rejtett környezetvédelmi képtelenségre” – olvasható a levélben. Áder János úgy fogalmazott: a közös hibát közösen kell helyrehozni.

Arra kérte a frakcióvezetőket, hogy támogassák a törvényhozás munkáját érintő kezdeményezéseket és szakmai egyeztetéseket, amelyek a kérdés mielőbbi korrekciójára irányulnak.

A köztársasági elnök a “salátatörvényekről” szólva kifejtette azt is: az elmúlt évtizedek világos bizonyítékát adták annak, hogy a jogbiztonság érvényesülését, azaz a törvények átlátható szerkezetét és betarthatóságát akadályozza, ha egymással köszönő viszonyban sem lévő kérdéseket egyazon törvényben szabályoznak.

hirdetés

Az államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy január 1-jétől új igazgatóság – a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága – kezdte meg munkáját a Köztársasági Elnöki Hivatalban, amelynek első számú feladata a magyar érdekek képviselete és megjelenítése az ENSZ és az Európai Unió klímapolitikával foglalkozó fórumain, valamint a közös jövőnk szempontjából meghatározó jelentőségű párizsi klíma-megállapodáshoz kapcsolódó nemzetközi egyeztetések előmozdítása.

Közölte azt is: természetesen az sem közömbös számára, hogy Magyarországon mi történik a környezeti fenntarthatóság érdekében, “hiszen hamarosan a világ összes országában be kell majd látnia minden közügyekkel foglalkozó felelős szereplőnek, hogy ha nem változtatunk a folyamatok irányán, akkor olyan jövő köszönthet ránk, amelyben már nem lesz mód korrigálni mulasztásainkat”.

Ezek szerint tényleg nem muszáj, legalábbis nem ennyire…

kép: index.hu

kép: index.hu

V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerint két hónappal korábban fogadta el a parlament a környezetvédelmi termékdíjat, az akkori vita során az ellenzék elmulasztotta előadni ellenérveit. Hozzátette: konstruktív vitára lehetőség van, de ennek a helye a magyar parlament.

Nem gyakorol jelentős hatást a magyar iparra és gazdaságra a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíj. A Magyarországon forgalmazott napelemek túlnyomó része importból származik, így az intézkedésnek nincs jelentős munkaerő-piaci hatása. A környezetvédelmi termékdíjat az első belföldi forgalmazónak kell megfizetni – olvasható a kormany.hu-n szerda délután megjelent nyilatkozatban nyilatkozatban. Emellett kiállt a termékdíj szükségessége mellett is.

Az LMP szerint örömteli, hogy a köztársasági elnök is elítéli a napelemeket sújtó termékdíjat, abban viszont téved az államfő, hogy ez minden parlamenti párt közös felelőssége volna – írta Szél Bernadett, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese a szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében. A Magyar Liberális Párt szerint nemcsak a napelemekre kivetett termékdíjjal van probléma, hanem a “parlamentarizmus kiüresítésének gyakorlatával” is. A Liberálisok a közleményben üdvözölték, hogy Áder János elismerte pártja hibáját, és elnézést kért érte. Hozzátették azonban, hogy nemcsak a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíjjal és a salátatörvényekkel van probléma, hanem “a parlamentarizmus kiüresítésének gyakorlatával” is, amit szerintük Áder János tesz lehetővé hétről hétre.

MTI – energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?