AirCarbon: levegőből bioműanyag (videó)

Egy több mint tíz éves folyamat végén nemrég kezdte meg az ipari méretű működését a világ első olyan gyára, amelyben az üvegházhatású gázok felhasználásával készítenek meglehetősen ellenálló és kiválóan használható műanyagot. Az AirCarbon – ez az új anyag neve – tulajdonságaiban annyira hasonlít a hagyományos technológiával előállított változathoz, hogy egyre több cég mutat érdeklődést az új anyagból készült termékek piacra történő bevezetésében.

A Newlight Technologies – az újfajta műanyagot kifejlesztő és gyártó cég – jelenleg már két vállalattal kezdett együttműködést az innovatív alapanyag egyre szélesebb körű elterjesztésére. Az amerikai Sprint telekommunikációs vállalat iPhone telefonokhoz gyártat tokot a „bioműanyagból”, a Dell számítástechnikai cég pedig csomagolóanyagként használja azt.

newlight_techonologiesHabár magáról az eljárásról sok adat nem férhető hozzá jelenleg még a Newlight weboldalán sem, annyit lehet tudni a folyamatról, hogy annak alapja a széndioxid és egyéb üvegházhatású gázok ipari leválasztása és begyűjtése fermentorok segítségével (elsősorban mezőgazdasági üzemek és állattartó telepek közelében). A begyűjtött gázokkal telített levegőt ezután olyan biológiai katalizátorokba pumpálják, amiben ki tudják választani a szenet a keverékből. Ezt utána hosszú láncú polimerekké alakítják, és granulátum formában raktározzák, szállítják a felhasználási helyekre.

AirCarbon-thermoplastic-műanyag levegőbőlAz igazi szépsége az új műanyagnak a gyártó szerint, hogy annak gyártása mind árában, mind környezeti lábnyom tekintetében kedvezőbb, mint a hagyományos olajalapú műanyagok esetében, ráadásul termékük a használhatóság és tartósság tekintetében is állja a versenyt. Arról nem is beszélve, hogy az AirCarbon jelentősen csökkentheti a műanyaggyártás olajigényét, amely jelenleg a teljes fogyasztás 3-5 százalékát jelenti.

hirdetés

Járulékos kezdeményezésként a vállalat egy újrafeldolgozó üzemrészt is beindított, ahol az AirCarbonból készült eszközök újbóli feldolgozása zajlik.

A Newlight előtt tornyosuló legújabb feladat, hogy miként tudnák a termelést bővíteni, és új felhasználókat bevonni az AirCarbonból készült eszközök gyártásába. A távlati tervek között szerepel, hogy évente 22-25 millió tonna „bioműanyagot” gyártsanak, ezzel globálisan jelentős szereplővé lépve előre.

A történetnek mindenesetre kimagasló CSR és kommunikációs értéke lehet a sok műanyagot igénylő iparágakban és szolgáltatásokban működő cégeknek.

A dolgok jelenlegi állása mindenesetre biztató, és ki tudja, lehet, hogy nem is olyan légből kapott ötlet levegőből műanyagot gyártani.

forrás: chikansplanet.blog.hu