Aláírták a Déli Áramlat horvát mellékágáról szóló orosz-horvát memorandumot

Aláírta a Déli Áramlat földgázvezeték horvátországi mellékágának megépítéséről szóló akciótervet Alexander Medvegyev, a Gazprom orosz földgázvállalat vezérigazgató-helyettese és Mladen Antunovic, a Plinacro horvát gázszállító vállalat elnök-vezérigazgatója csütörtökön Zágrábban – jelentette a helyi média.

Az orosz földgázt Nyugat-Európába szállító Déli Áramlat fővezetékéhez Horvátország egy 100 kilométeres mellékággal csatlakozik, amelynek tervezett kapacitása évi 2,7 milliárd köbméter. A beruházás értéke 60 millió euró, amelyet a felek 50-50 százalékban finanszíroznak. A vezeték építése 2015-ben kezdődik és 2016 decemberében fejeződik be.

hirdetés

Az orosz cégóriás menedzserei már szerdán megkezdték hivatalos tárgyalásaikat a horvát kormánnyal. A csütörtöki horvát lapok Ivan Vrdoljak gazdasági miniszterre hivatkozva azt írják, hogy a Gazprom a földgázellátás mellett elsősorban potenciális gázerőmű-beruházások és autógáz töltőállomás-hálózatfejlesztés iránt érdeklődött. Egyes lapok hozzáteszik, hogy az orosz vállalat a horvátországi földgázkutatásban és termelésben is részt venne.

A gazdasági miniszter a szerdai tárgyalások után azt is bejelentette, hogy a horvát Petrokemija vállalat már szerződött is a Gazprommal a vukovári Prvo plinarsko drustvo vállalaton keresztül, amely mögött a Gazprom Schweiz áll. Így a horvát műtrágyagyártó idei gázszükségletének 20 százalékát a korábbinál 20 százalékkal alacsonyabb áron Oroszországból szerzi be, a többit pedig továbbra is az INA olajtársaság gázvállalatától – közölte a horvát sajtó.

MTI